Три умови Медведєва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три умови Медведєва

Енергетика
1473
Дватцать четвертого квітня в Римі пройде перший раунд російсько-американських переговорів щодо СНО виробленню нової повноформатної домовленості на заміну договору про СНО. На думку деяких впливових російських політиків, робочий варіант нового договору може з'явитися вже до літа поточного року, пише "Інтерфакс".
Спостерігачі вважають, що імпульс діалогу додасть і виступ президента РФ Дмитра Медведєва в Хельсінкі, у якому він озвучив три додаткових умови, за яких можлива угода про подальше ядерне роззброювання.
"У нашому поданні в договорі, що повинен прийти на зміну Договору про СНО, необхідно обмежити і кошти доставки ядерних боєзарядів, а не тільки кількість самих боєголовок", - заявив Медведєв.
Він сказав, що має на увазі "і міжконтинентальні балістичні ракети, і балістичні ракети підводних човнів, і важкі бомбардувальники, які несуть ядерні засоби". "Вважаємо за можливе виключити саму ймовірність розміщення стратегічних наступальних озброєнь за межами національної території".
Він відзначив, що на недавній зустрічі із президентом США Бараком Обамою досягнута домовленість про початок нової серії переговорів з опрацювання "повноформатної домовленості" замість договору про СНО, термін дії якого минає в грудні.
Медведєв також повідомив, що робота над новим договором про європейську безпеку "може просунути й інше найважливіше завдання - рух до світу, вільного від ядерної зброї". "Особлива відповідальність тут лягає на ядерну п'ятірку, і, звичайно, насамперед на Російську Федерацію і Сполучені Штати Америки", - сказав президент РФ.
"Ми звернули увагу на те, що було сказано в Празі президентом Сполучених Штатів про те, що воно досяжно лише при дотриманні низки умов. Я не буду повторювати за президентом США ці умови, але вони названі справедливо. Але зі свого боку хотів би назвати ще кілька умов, при яких можлива подібна угода і при яких можлива нова якість безпеки", - підкреслив Медведєв.
"Перше - нам необхідно запобігти розміщення зброї в космосі. Скільки б про це не говорили, це дуже важлива і складна тема, - заявив глава держави. - Друге - неприпустимо компенсувати ядерні скорочення за рахунок збільшення стратегічних систем, які оснащені звичайною зброєю. Це виходить нееквівалентний обмін, - відзначив президент РФ. - Третє - гарантувати неможливість створення так званих поворотних ядерних потенціалів".
Медведєв підкреслив, що Росія пропонує США в новому договорі, що повинен прийти на зміну Договору СНО, що минає 5 грудня 2009 р., обмежити не тільки число ядерних боєголовок, але й засоби їх доставки.
"У нашому поданні в договорі, що повинен прийти на зміну Договору про СНО, необхідно обмежити й засоби доставки ядерних боєзарядів, а не тільки кількість самих боєголовок", - заявив він.
Він заявив про готовність Росії піти на набагато більше скорочення стратегічних наступальних потенціалів, ніж передбачено Московським договором (2000-1700 боєзарядів). "Дуже важливо зафіксувати те розуміння, що скорочувати стратегічний наступальний потенціал нам, по-перше, необхідно, і зробити це ми можемо, якщо, звичайно, домовимося, навіть у більшому обсязі, ніж це зазначено в Московському договорі 2002 року", - сказав Медведєв.
За його словами, ще один аспект безпеки - це взаємозв'язок наступальних і оборонних озброєнь. "Не випадково, в експертних колах звучать голоси на користь відродження договору щодо ПРО", - відзначив президент РФ.
У зв'язку із цим він підкреслив, що Росію "дуже турбує перспектива однобічного розгортання протиракетних систем, які ламають існуючу нині систему противаг у цій сфері та рішуче ускладнюють перспективу ядерного роззброювання".
Він висловив співчуття, що з колишньою адміністрацією США Росії не вдалося знайти спільної мови щодо цієї теми. У той же час Медведєв повідомив, що на зустрічі в Лондоні з Обамою, "як мінімум, домовився продовжити обговорення цієї теми". "Очевидно, та проста істина, що справді глобальна ПРО не може підверстуватися під інтереси однієї держави або навіть групи держав. Її параметри не можуть задаватися в однобічному порядку", - заявив Медведєв.
За його словами, "дебати про протиракетні конфігурації в Європі, як нам представляється, безумовно, повинні йти з урахуванням всіх європейських держав, а не тільки якогось клубу обраних, які прийняли на себе відповідні зобов'язання, це нас усіх хвилює".
"І протиракетна оборона, уже якщо її створювати, повинна бути глобальною", - підкреслив президент РФ.
Думка експертів
На думку експертів, у новій російсько-американській угоді зі стратегічних наступальних озброєнь може бути істотно знижений поріг ракетно-ядерних потенціалів сторін. "Якщо говорити про Договір, що повинен бути укладений Росією і США до кінця року замість СНО-1, то в ньому сторони цілком могли б вийти на рівень в 1300-1500 ядерних боєзарядів у кожної зі сторін", - заявив раніше "Інтерфаксу" головний науковий співробітник Центру міжнародної безпеки Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН генерал-майор Володимир Дворкін. Раніше він очолював 4-й ЦНДІ Міноборони РФ, що займається дослідженнями в галузі стратегічних озброєнь.
За його словами, "на шляху підписання. такого договору є низка досить важких перешкод". "Мабуть, основна з них - це узгодження правил обліку боєзарядів, тому що із цього приводу було багато протиріч останніми роками", - сказав експерт. Крім того, за його словами, Росію найбільше турбує так званий американський "поворотний потенціал", коли зняті з носіїв ядерні заряди не утилізуються, а складуюються. "Але при загостренні обстановки вони можуть бути повернуті на носії, і такий стратегічний потенціал у Сполучених Штатах значно перевищує те, що може бути в Росії", - сказав експерт.
На його думку, Росії також варто наполягати на тому, щоб сторони обопільно обмежили кількість носіїв. "Друга перешкода - це ще конфліктний потенціал, що зберігається, за об'єктами протиракетної оборони в Чехії і Польщі. Хоча це протиріччя може бути зняте у зв'язку з наміром нового президента США переглянути ці плани", - сказав Дворкін.
Він також відзначив, що під час переговорів потрібно буде розв'язати проблему, пов'язану із планами США розмістити на стратегічних носіях звичайні високоточні заряди. "Буде проблема, як їх зараховувати - у загальне число або розглядати окремо. От це ті перешкоди, які буде вкрай складно подолати до кінця року, але якщо буде виявлена на те політична воля двох президентів, тоді ці складнощі можна буде подолати. Але шлях, я думаю, буде досить складним", - сказав Дворкін.
Тим часом, президент Академії геополітичних проблем генерал-полковник Леонід Івашов вважає, що рішення про можливе скорочення стратегічних наступальних озброєнь Росія повинна приймати виважено, з урахуванням низки факторів.
"Можливе скорочення стратегічних наступальних озброєнь повинно погоджуватися з американською системою протиракетної оборони і станом національних Сил загального призначення", - сказав він "Ітерфаксу". "Це той серйозний випадок, коли квапитися не вартоа. Необхідно провести всебічний аналіз воєнно-стратегічних відносин Росії й США із залученням кращих фахівців у сфері безпеки ітільки на його підставі визначати параметри можливого скорочення стратегічних озброєнь", - сказав Іашов.
При цьому він не підтримав ідею пролонгації російсько-американського договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь СНО-1, термін дії якого минає 5 грудня 2009 року. "Чіплятися за віджилий договір СНО-1 сьогодні не можна. Американці його зруйнували, вийшовши з договору з протиракетної оборони", - нагадав експерт.
Якщо Росії й США не вдасться підписати новий договір про скорочення ядерних озброєнь, то це загрожує руйнуванням процесу нерозповсюдження ядерної зброї, вважає у свою чергу директор інституту США і Канади Сергій Рогов.
"Адміністрація Обами заявляє, що вона хоче підписати новий договір з Росією до закінчення терміну дії договору СНО-1 у грудні поточного року", - відзначив Рогов раніше на прес-конференції в центральному офісі "Інтерфаксу".
Він нагадав, що в наступному році відбудеться конференція за договором, що стосується нерозповсюдження ядерної зброї. "Якщо не вдасться підписати новий російсько-американський договір, продемонструвати готовність двох держав продовжувати процес скорочення ядерних озброєнь, то увесь процес нерозповсюдження ядерної зброї може розвалитися", - сказав Рогов.
Разом з тим він підкреслив, що "новий договір вимагатиме серйозних поступок з боку США". Експерт відзначив, що договір повинен обмежувати не тільки боєголовки, але й кількість ракет, оскільки ракети можуть "дозавантажуватися" боєголовками. Він також підкреслив, що "є ще загроза з боку протиракетної оборони США".
"Адміністрація Буша, вийшовши з Договору з ПРО, заявила, що програма ПРО - це нескінченний процес, тобто розгортаються різні системи, ешелони на землі, на морі, у повітрі, у космосі... Це буде дійсно дуже серйозно. Це буде загрожувати російському потенціалу ядерного стримування. Тому більш глибокі скорочення, такі, як тисяча боєголовок, можливі тільки в тому випадку, якщо будуть установлені жорсткі обмеження протиракетної оборони", - сказав Рогов.
"Проблемою ПРО доведеться займатися однаково", - переконаний він. "Це моє припущення, що цим ми займемося з американцями наступного року, коли підпишемо новий договір (з СНО) і ратифікуємо його цього року, і далі продовжимо нові переговори про скорочення, що буде містити в собі балістичні міжконтинентальні ракети зі звичайними боєголовками", - сказав учений.
"Якщо процес домовленості в російсько-американських відносинах піде, то, напевно, через рік, через два з'являться зовсім нові домовленості й щодо ПРО", - вважає Рогов.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас