МВФ профінансує "ширку"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ профінансує "ширку"?

Казна та Політика
2444
Одержання Україною нового траншу кредиту МВФ може мати для країни не тільки економічне, але й політичне значення. Принаймні, інформовані джерела у фракції БЮТ стверджують, що нова порція МВФівських коштів відкриє шлях до створення широкої коаліції.
Від'їзд місії МВФ став сигналом для активізації консультацій між представниками БЮТ і Партії регіонів про перегляд поточної редакції Конституції. Обидві політичні сили квапляться: президентська кампанія фактично вже стартувала, тому необхідно до її початку де-юре визначити правила гри. Ані Янукович, ані Тимошенко не можуть собі дозволити без очевидних причин відмовитися від боротьби за президентське крісло, хоча по обидва боки бютівсько-регіональних барикад вистачає охочих злитися в коаліційному взаєморозумінні.
Віктор Янукович у телеефірі не виключив можливості створення "ширки", але дав зрозуміти, що цей крок вимагатиме виконання низки жорстких умов. Як видно, головна серед них - доступ представників Партії регіонів до фінансових потоків, які уряд Тимошенко розраховує направити на оздоровлення економіки країни.
Оскільки спонсори Партії регіонів широко представлені в металургії та хімічній промисловості, що дають левову частку валютних надходжень, "регіональні" претензії небезпідставні. Якщо для реалізації цього завдання буде потрібно ввести представників нинішньої опозиції до складу уряду - це не смертельно. Пам'ятається, відразу після усвідомлення масштабів кризи Юлія Володимирівна закликала всі політичні сили об'єднатися. Та й виразної фінансової політики за відсутності міністра фінансів і напружених відносин уряду з Національним банком очікувати не варто.
Крім економічних резонів існують й політичні. Очевидно, що створення широкої коаліції зніме з порядку денного проведення дочасних парламентських виборів, за які ратує Віктор Ющенко. Та й самому Віктору Андрійовичу не доведеться довго займатися політикою як главі держави. Ворожість до Ющенка і нерозуміння його дій можуть стати гарним цементуючим фактором для створення коаліції найбільших парламентських сил.
Під це можна підвести відмінні обґрунтування: парламентська республіка - це так "по-європейськи". Та й рейтинг глави держави, що не збирається подобатися нації, не сприяє палким закликам. Тому можливий лемент президентської душі про узурпацію двома фракціями влади в країні і заклик дати відсіч змовникам, швидше за все, зависне в повітрі. Хоча ні - може тільки викликати гомеричний регіт змучених необхідністю терпіти Віктора Андрійовича парламентаріїв.
Є одна проблема: Віктор Янукович привселюдно виступив за всенародні президентські вибори, а коаліція Партії регіонів і БЮТ доцільна в тому випадку, якщо глава держави буде обиратися в парламенті. Віктор Федорович добре розуміє, що всенародне обрання - це не тільки серйозне випробування, але й головний козир у політичному діалозі. Однак досвід лідера опозиції, болісно освоюваний лідером Партії регіонів, дозволяє припустити, що при інших рівних Янукович може погодитися бути обраним і нинішнім складом Верховної Ради. Звичайно, у тому випадку, якщо в "шахматці" виконавчої влади представникам "регіоналів" віддадуть не гуманітарний, а економічний блок уряду. Самому Віктору Федоровичу масштабні президентські повноваження ні до чого.
І бютівські, і "регіональні" спонсори всіма фібрами душі підтримують мінімізацію витрат на вибори. Хоча вже звучать прогнози, що виборчі кампанії будуть в основному економ-класу, провести їх за 5 копійок не вдасться навіть всесвітньо визнаному харизматику. Для серйозного кандидата в Президенти реальний передвиборний бюджет повинен становити сотні мільйонів доларів. Знов-таки є готове пояснення: в умовах економічної кризи навіть страшенні супротивники готові простягнути один одному руку - "і у далекий шлях на довгі роки".
Зі створенням широкої коаліції Юлія Тимошенко може досягти своєї основної мети - збереження прем'єрського портфеля із пролонгованими в часі повноваженнями. Відсутність виборів у масштабах країни дозволить їй не боятися відповідальності, а альянс із Партією регіонів дасть можливість нейтралізувати сплески інакомислення докорінно. Крім Віктора Ющенка, якого "ширка" легко викине на узбіччя політичного розвитку, поза грою залишаються Володимир Литвин і Арсеній Яценюк. Спікерське крісло при створенні союзу двох найбільших парламентських сил має занадто високу ціну, щоб залишати його лідерові фракції з 20 осіб. Тому Володимир Михайлович готовий лементом кричати, але зберегти нинішню позицію. Заодно й екс-спікерові доведеться розплатитися і за зростаючий рейтинг, і за порівняння альянсу БЮТ і Партії регіонів з одностатевим шлюбом.
Сигналом до остаточного зближення двох парламентських гігантів повинно стати рішення МВФ про виділення Україні другого, збільшеного траншу кредиту. Відбудеться це не раніше середини травня. До того часу прихильники парламентаризму в чистому, не замутненому президентськими ідеями, вигляді спробують погодити кадрові та юридичні тонкощі, переконати тих, хто сумнівається, і довести, що владу в країні можливо поділити практично порівно.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас