Медведєв: Росія буде просувати проект газопроводу "Північний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв: Росія буде просувати проект газопроводу "Північний потік"

Енергетика
339
Росія має намір просувати проект газопроводу "Північний потік", не дивлячись на суперечливе відношення до нього в Європі.
Про це повідомив президент Росії Дмитро Медведєв на прес-конференції в Гельсінкі за підсумками переговорів з президентом Фінляндії ТарьєюХалонен.
"Не дивлячись на те, що проект викликає різні емоції, ми вважаємо його вигідними для всієї Європи і маємо намір його просувати", - сказав Медведєв. Він додав, що "такого роду проекти створюють каркас енергетичної безпеки в Європі".
При будівництві газопроводу Росія дотримуватиме всі екологічні вимоги, завірив російський президент.
У свою чергу Халонен відзначила, що Фінляндія має намір в найближчому майбутньому завершити дослідження nf аналіз екологічних аспектів будівництва "Північного потоку". "Наше законодавство передбачає отримання від Фінляндії двох дозволів для цього проекту. Ми думаємо, що коли глави урядів проводитимуть свою прес-конференцію в червні 2009 р., вони зможуть сказати вам точніші терміни", - сказала Халонен. За словами фінського президента, якщо "Північний потік" буде реалізований з дотриманням всіх екологічних норм, означає це - "хороший проект, хороший почин".
Проект "Північний потік" реалізує компанія Nord Stream AG, яка є спільним підприємством ВАТ "Газпром" (51%), німецьких концернів BASF і E.On (по 20%) і N.V.Nederlandse Gasunie (9%). Прокладений по дну Балтійського моря газопровід Nord Stream повинен забезпечити прямі постачання російського природного газу до Західної Європи. Сировинною базою Nord Stream визначене Штокманівське родовище, ліцензією на освоєння якого володіє дочірня компанія "Газпрому" ЗАТ "Севморнєфтєгаз".
Весь проект включає будівництво сухопутної ділянки по території Росії (917 км.) до Виборгу, прокладку морського газопроводу (1,2 тис. км.) через Балтику до німецького м. Грайсвельд, а також двох віток газопроводу по території Німеччини - Opal і Nel (850 км.). Nord Stream AG займається реалізацією проекту тільки морського газопроводу, в РФ газопровід будує "Газпром", в Германії - німецькі концерни.
Обсяг інвестицій в морську частину газопроводу оцінюється, за останніми даними, в 7,4 млрд євро. Будівництво сухопутної ділянки газопроводу в РФ почалося в грудні 2005 р. До будівництва морської ділянки Nord Stream протяжністю 1,2 тис. км. планувалося приступити спочатку в 2008 р., потім - в липні 2009 р., зараз - в квітні 2010 р. Проектна потужність газопроводу складе 55 млрд куб. м. Планується, що перша нитка морського газопроводу потужністю 27,5 млрд куб. м буде введена в експлуатацію в кінці 2011 р., друга (теж на 27,5 млрд куб. м) - в 2012 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас