Держава поглинає сім банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава поглинає сім банків

Казна та Політика
6720
Кабмін оприлюднив перелік із семи банків, які готовий рекапіталізувати. У список претендентів на державну допомогу потрапили банки "Надра", "Фінанси та Кредит", Укрпромбанк, Укргазбанк, Родовід Банк, Імексбанк і банк "Київ". При цьому уряд підвищує вимоги до таких установ.
Як повідомив член правління Національного банку Віктор Кравець, розмір придбаного пакета збільшився з 50%+1 акція до 75%+1 акція. Залишивши власникам банків менше 25% акцій, уряд убезпечить себе від можливості блокування приватними власниками зборів акціонерів. Головне, щоб контроль залишався за державою і не було ситуації, як з "Укрнафтою", коли міноритарій може блокувати проведення зборів акціонерів нескінченно.
Збільшення пакета придбаних акцій, власники банків називають адекватною ціною за допомогу держави. "Навряд чи якась фінустанова буде рекапіталізована тільки за 51% акцій. Статутні капітали у всіх банків - відносно невеликі, а вливати коштів треба багато. Тобто частки акціонерів будуть сильно розмиватися", - пояснює акціонер банку "Київ" Віктор Марченко.
Власники фінустанов сподіваються компенсувати втрату настільки істотного пакета збереженням впливу на управління банку. "Можливо, буде створений колегіальний орган, у який увійдуть представники всіх акціонерів проблемних фінустанов, - припускає Віктор Марченко. - Таким чином, власники зможуть брати участь або в нараді або в правлінні. Усе буде залежати від того, на що готовий піти Кабмін".
Можливо буде достатньо куратора
Остаточно питання керування банком не вирішено. Учора вранці глава НБУ Володимир Стельмах заявив, що ще однією новою вимогою Кабміну є введення тимчасової адміністрації в рекапіталізовану установу (раніше це могли бути і куратори).
"Уряд попросив, щоб у ті банки, які будуть іти на рекапіталізацію, були введені адміністратори, - повідомив Володимир Стельмах. - І ми підбираємо. Там, де не вводили - введемо". Таким чином, Кабмін розраховує підсилити контроль над використанням бюджетних коштів. У трьох банках з перерахованого вище списку - "Надрах", Укрпромбанку, Родовід Банку - і банку "Київ" тимчасова адміністрація вже уведена.
У той же час за підсумками засідання правління НБУ, що закінчилося вчора ввечері, було ухвалено рішення про те, що для рекапіталізації достатньо увести в банк куратора. Про це повідомив почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль, що був присутнім на правлінні НБУ. Нагадаємо, в Укргазбанк куратор уже введений. Крім того, за інформацією "Дела" куратори також введені в "Фінанси та Кредит" та Імексбанк.
Список претендентів може змінитися
Більше того, у НБУ список банків, оприлюднений виконувачем обов'язків міністра фінансів Ігорем Уманським, сприйняли критично, назвавши його передчасним. "Ще немає жодного конкретного рішення (НБУ і Кабміну. - ред.), які банки рекапіталізувати. Перераховані фінустанови - це чисто "популістська" заява уряду. Була тільки попередня розмова, ніяких документів ще немає", - говорить Віктор Кравець.
Старт рекапіталізації повинно було дати перше засідання експертно-аналітичної ради щодо участі держави в капіталі банків, що закінчилося позавчора пізно ввечері. "На зборах за участю представників МВФ і Світового банку були прийняті важливі рішення, - повідомив член ради, перший заступник міністра економіки Анатолій Максюта. - Але я не можу їх оголошувати, це компетенція прем'єр-міністра і першого віце-прем'єра".
За словами Володимира Стельмаха, на засіданні була нарешті схвалена методологія рекапіталізації. "Ми визначили підходи, принципи, і сьогодні починається прагматична реалізація", - заявив глава НБУ.
На банки витратять 20 мільярдів
Дотепер не зрозуміла залежність між обсягом капіталу, виділюваного фінустановам, і вартістю пакета, переданого державі. "Я думаю, усе буде робитися дуже просто: збори акціонерів банку затверджують додаткову емісію на суму рекапіталізації та проводять закрите розміщення. Ніякої прив'язки до номінальної вартості акцій не буде - держава просто даватиме гроші за контроль", - припускає перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін. За словами банкіра, через 5-6 років держава продасть ці пакети на тендері і ще зможе на цьому непогано заробити.
Сукупний власний капітал перерахованих вище семи фінустанов (включаючи банк "Київ") на 1 січня 2009 року становив 10,5 мільярда гривень, що дорівнює 8,8% загального капіталу банківської системи. За словами Ігоря Уманського, потреба цих банків у додатковому капіталі оцінена урядом у 20 мільярдів гривень. Тимчасові адміністратори деяких банків уже оголосили обсяги капіталу, які вони хотіли б одержати від держави. Банк "Надра" і Укрпромбанк претендують на 5 мільярдів гривень кожен, Родовід Банк і "Київ" хочуть по 2 мільярди.
"Дело" довідалося про суму, яку збирається попросити банк "Фінанси та Кредит". Основний його власник Костянтин Жеваго готовий віддати державі контроль над фінустановою за 2 мільярди гривень. "Ми розраховуємо на таку суму", - повідомило високопоставлене джерело в банку.
Володимир Верб'яний, Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас