Реструктуризація визначить тих, хто вижив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реструктуризація визначить тих, хто вижив

Казна та Політика
1276
Найбільш висока ймовірність дефолтів до кінця року існує по облігаціях компаній сектору нерухомості і роздрібних торговельних мереж. Так що головним механізмом виживання на ринку залишиться реструктуризація запозичень. Альтернативою домовленостей із кредиторами буде банкрутство компаній, що не завжди дозволяє повернути вкладені кошти.
За оцінками ІК Dragon Capital, з очікуваного цього року сукупного обсягу погашення облігаційних позик на 17 млрд. грн. на сектор роздрібної торгівлі припадає тільки 15% погашень облігацій і 6% на сектор нерухомості.
Проблеми з ліквідністю зараз зазнає більша частина девелоперів. Великі компанії, що залежать від зовнішнього фінансування, намагаються залучити стратегічного інвестора або продати якийсь проект, щоб погасити свої борги. Забудовники, які будують в основному житло, взагалі практично втратили нові джерела залучення коштів.
За словами директора департаменту "Ринки капіталу" CB Richard Ellis Сергія Маркосяна, інвестори-покупці очікують подальшого падіння цін на активи і якщо і готові робити сьогодні якісь придбання, то тільки з урахуванням можливого падіння цін. "Іншими словами, різниця в очікуваннях і цілях продавця та покупця сьогодні поки занадто велика для появи значимих транзакцій", - додав Маркосян.
Ситуація з борговим навантаженням рітейлерів подібна ринку нерухомості. Банки не рефінансують борги, а строки виконання зобов'язань за облігаціями порушуються, і по паперах з'являється усе більше технічних дефолтів. Останні півроку компанії заявляли, що шукають інвестора або продають якісь об'єкти. Але угод поки не відбулося жодної.
Так що зараз ринок починає намацувати можливості реструктуризації зобов'язань. Поки тільки роздрібна мережа "Велика Кишеня" реструктуризувала зобов'язання з дострокового викупу облігацій із загальним обсягом емісії 250 млн. грн., яка дозволить уникнути виплат на термін більше одного року. Кілька компаній офіційно озвучили, що ведуть переговори про реструктуризацію з великими власниками.
Так, девелоперська компанія "XXI Століття" (Київ) оголосила, що веде переговори про реструктуризацію кредиту УкрСиббанку на суму близько $30 млн. і Eurobank EFG Cyprus на $56 млн. І вже фактично півроку намагається реструктуризувати зобов'язання з погашення єврооблігацій, випущених у травні 2007 р. на суму $175 млн. Веде переговори із кредиторами і ТОВ "Каваран" (управляє гіпермаркетами "Караван"). Мережа магазинів косметики "Єва" і продуктова мережа "Варус" оголосили про режим санації, що, за словами деяких аналітиків, допоможе компанії надавити на кредиторів і добитися домовленостей протягом року.
Однак багато власників паперів не завжди хочуть домовлятися. "Іноді перешкодою є ситуація, коли сам представник власника облігацій боїться зізнатися, що помилився і неправильно вклав гроші, не перевірив наявність активів або реальність реалізації проектів. І тепер йому простіше піти на банкрутство компанії, ніж підставити себе під звільнення", - розповів "i" інвестбанкір, що побажав залишитися невідомим.
За словами директора департаменту консалтингу ІК Concorde Capital Андрія Геруса, головною умовою позитивних переговорів є представлений емітентом якісний план реструктуризації облігацій, який може зацікавити власників облігацій. Також дивляться на ефективну адаптацію бізнесу до поточних умов, дисципліну планування і контролю грошових потоків і наявність якісної та прозорої бізнес-моделі. "Негативним фактором є ризики, що навіть у середньостроковому періоді бізнес компанії не дозволяє обслуговувати і повертати борг. Тоді в інтересах власників облігацій починати примусове стягнення вже зараз", - додає Герус.
"У кожному випадку й у кожної компанії є свої особливості ситуації. Тут головне розуміти, що часто реструктуризація краще, ніж банкрутство компанії. Тому що після примусового розпродажу майна емітента може виявитися, що власник одержить не тільки менше, ніж планував, але й менше, ніж пропонувалося на переговорах щодо реструктуризації.
Однак будь-які махінації з боку учасників ринку повинні жорстко припиняти", - вважає директор інвестиційно-банківського підрозділу "Ренесанс Капітал Україна" Сергій Алексєєнко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас