Рада працевлаштувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада працевлаштувати

831
Народний депутат - не тільки штатний співробітник Верховної Ради, але й, по суті, підприємство - кожний з 450 парламентаріїв створює навколо себе робочі місця. Жодна криза не загрожує помічникам українських законодавців - людей не скорочують, зарплати не урізують, а деякі роботодавці з мандатом навіть підвищують своєму персоналу оклади з особистих ресурсів. Але потрапити в щільні ряди помічників складно - штати укомплектовані.
17 на чотирьох
"Який сенс зменшувати кількість співробітників, якщо створює робочі місця держава, а не я?" - говорить Фокусу замглави регламентного комітету бютівець Валерій Камчатний.
Такої ж думки дотримуються й інші його колеги. Ще минулою весною депутати збільшили так званий фонд заробітної плати (гроші, крім особистої зарплати, щомісяця виділювані кожному нардепові на організацію діяльності) з 12 тис. до 17 тис. грн. По ідеї, ця сума повинна ділитися на чотири частини, оскільки саме таку кількість помічників-держслужбовців дозволено наймати одному парламентарієві на бюджетні гроші відповідно до закону про статус народного депутата. Ще 27 помічників нардеп може залучити на громадських началах, тобто безкоштовно.
"Коли криза тільки почалася, були розмови про скорочення одного-двох офіційних помічників, однак депутати свої звички змінювати не збираються", - згадує згаслу ініціативу один з підлеглих депутата Верховної Ради.
- Строго кажучи, і 17 тисяч гривень ніколи нікому не вистачало. Справжні запити на зарплати набагато вищі, - захищає інтереси підопічних пан Камчатний. - Тому не виключаю, що багатші депутати, які раніше займалися бізнесом, доплачують своїм помічникам.
Верхню межу зарплати встановлює особисто депутат-роботодавець. Однак її мінімальний рівень залежить від рангу і вислуги років помічника, який, до речі, автоматично з посвідченням одержує і статус держслужбовця. При переході на іншу роботу колишній депутатський помічник одержує істотну прибавку до зарплати.
"У кожному разі на руки помічник повинен одержувати не менше 2300 гривень", - розповідає замглави регламентного комітету.
Сам Валерій Камчатний працевлаштував чотирьох законних помічників, двоє з яких працюють у Києві, двоє - у харківській громадській приймальні. Усе - за 17 тис. бюджетних гривень, оскільки, за словами депутата, він не має можливості їм доплачувати з особистого бюджету.
"Але, чесно кажучи, хочеться більше співробітників. Я, наприклад, воджу машину сам, і в мене немає особистого водія. Тому, можна сказати, що я на цьому заощаджую", - відзначає депутат.
Розширювати штат своїх помічників за держрахунок дійсно не кожному депутатові під силу, точніше, не кожному за рангом. Збільшувати кількість свого персоналу можуть глави комітетів і керівництво Верховної Ради.
Посвідчення як пістолет
Якщо в депутата немає жодної людини в штаті особистих співробітників, це зовсім не свідчить про його здатності заощаджувати державні кошти.
"Зекономлені на помічниках кошти можна перекинути на покриття інших витрат з діяльності, наприклад, на оплату комунальних послуг для свого офісу. Але ці гроші нардеп у жодному разі не має права використовувати в особистих цілях", - констатує Валерій Камчатний.
Правда, Фокусу не вдалося знайти жодного депутата, що не має помічників. Набагато легше відшукати тих, за якими стоять десятки людей персоналу.
Депутат від БЮТ Святослав Олійник розповів Фокусу, що відразу після вступу в статус вивчив закон і зрозумів: чотирма співробітниками йому ніяк не обійтися.
- Я досвідчений бюрократ, вибудував систему за принципом роботи в прокуратурі. Два фахівці пишуть закони і депутатські запити, вони ж працюють у комітеті. Одна людина займається судовими справами і запитами в Генпрокуратуру. Ще одна - моніторить інформацію. Особливе місце займає робота в моєму окрузі в Дніпропетровську. Там працюють 2 людини і по 3 у кожному районі. У головному офісі, що цікаво, у мене трудяться тільки чоловіки, жінки не прижилися, - жартує нардеп. - І ні про яку економію в період кризи мова не йде - я змушений збільшити зарплати своїм співробітникам.
За словами Олійника, крім того, що йому виділяє держава на забезпечення депутатської діяльності, він зі своєї кишені викладає 10-20 тис. доларів на місяць, з них 10 тис. іде на зарплати співробітникам, зокрема особистому водієві. Щоправда, звідки такі доходи, народний депутат не уточнює.
Однак, судячи з розповідей людей, наближених до народних обранців, не всі вони готові доплачувати зарплати із власної кишені.
- Щедрих депутатів дуже мало, - зізнається одна з помічниць парламентарія, яка змінила декілька роботодавців-нардепів. - Або якщо вже вони платять гроші, то за кожен долар вимотують всі нерви.
Багатьох з тих, хто роками не за страх, а за совість трудиться в народного обранця, як правило, гріє думка про те, щоб самому колись зайняти це місце.
Регіоналка Олена Бондаренко раніше сама була штатною помічницею народного депутата від Партії регіонів Бориса Колесникова. Згадує, що заробляла тоді 1200 грн. Тепер у народної обраниці чотири власних помічники. "Один - у моєму окрузі і три в Києві - вони займаються перепискою, законодавчою діяльністю і фракційними справами", - розповідає Бондаренко.
Крім такого узаконеного співіснування депутата і його персоналу зустрічаються у Верховній Раді і зовсім екзотичні варіанти - коли, наприклад, помічника позичають у постійне користування іншому нардепові.
Фокусу розповіли й інші приклади - про кваліфіковані кадри, які працюють віддалено, але не менш якісно, і штампують парламентаріям законопроекти. Причому депутат не платить їм ані копійки. Розрахунок іде бартером - депутат лобіює інтереси бізнесмена у Верховній Раді, а він, у свою чергу, частково компенсує таку послугу заробітною платою для помічника.
- Це при тому, що є маса народу, готового працювати на депутатів і зовсім без зарплати, за посвідчення, - розповідає Фокусу помічник відомого парламентарія. - За допомогою цього посвідчення вони добувають собі більше грошей, ніж могли б заробити офіційно. Улаштовують, наприклад, зустрічі з нардепом, одержуючи від цього відсоток. Загалом, як у відомому анекдоті про міліціонера, що, одержавши пістолет, за зарплатою вже не приходив.
П'ятеро зі скриньки
Середньостатистичний штат народного депутата
прес-секретар (відповідає за зв'язки із пресою);
помічник або помічник-юрист (зв'язковий між депутатом і відвідувачем, відповідає на листи виборців, втілює усні ініціативи в законопроекти, займається експертизою документів);
секретар (веде канцелярію, відповідає на телефонні дзвінки);
помічник - довірена особа (виконує неофіційні доручення);
водій (може виконувати також функції кур'єра).
Один з нардепів розповів Фокусу, що тільки своєму юрисконсультові він платить за послуги 18 тисяч на місяць.
Наталя Бублій
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас