Позиція зверху — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позиція зверху

Валюта
10118
Минулого тижня Нацбанк офіційно повідомив, що має намір радикально змінити методику розрахунку валютної позиції комерційних банків (відповідна постанова НБУ №109 перебуває на реєстрації в Мін'юсті).
Показово, що ще три тижні тому Мін'юст схвалив постанову №107, якою регулятор скасував окремі ліміти відкритої валютної позиції , що, по суті, стало початком революції у валютному регулюванні банків. Якщо ж у чинність вступить і постанова №109, валютна позиція буде розраховуватися без урахування резервів, сформованих банком в іноземній валюті під кредитні операції.
Нагадаємо: відповідно до постанови НБУ №279 від 06.07.2000 р., банки формують резерви на покриття кредитних ризиків у тій валюті, у якій виданий кредит. Обсяг резервів залежить від якості кредиту і при розрахунку нормативів валютної позиції, установлених НБУ, додається до "короткої" валютної позиції банку (або віднімається з "довгої" валютної позиції).
Припустимо, фінустанова залучила депозит на $100, потім за рахунок цих ресурсів видала кредит теж на $100. Факт формування резервів під цей кредит у розмірі $20 означає, що банк припускає можливість того, що позичальник поверне йому не $100, а тільки $80. У той же час повертати вкладникові доведеться всі $100. Виходить, що в банку зобов'язання у валюті гіпотетично перевищують чисті активи в цій валюті, тобто виникає "коротка" валютна позиція. Щоб її збалансувати (закрити), банк повинен докупити собі валюти на суму сформованого резерву, у нашому прикладі - $20. При цьому можливості банку купувати валюту для власних цілей обмежені нормативом НБУ по "довгій" валютній позиції (Н13-1). Його зміст - активи банку не можуть перевищувати його зобов'язання в певній валюті більш ніж на 20% регулятивного капіталу.
За даними Нацбанку, на 1 березня розмір сукупного регулятивного капіталу банківського сектора склав 134,5 млрд грн., тобто теоретично банки могли накопичити про запас на свої валютні позиції до $3,5 млрд. Однак, якщо вірити даним НБУ, банкіри використали таку можливість менш ніж наполовину. На 1 березня значення Н13-1 по системі в цілому склало 8,7%. Тобто "надлишок" валюти в банків не перевищував $1,5 млрд.
Однак, треба помітити, у банкірів не було і гострої необхідності повністю використати ліміт валютної позиції. Справа в тому, що віднесення валютних резервів на "коротку" валютну позицію чисто арифметично збільшувало можливості банків з купівлі валюти для власних (найчастіше спекулятивних) цілей на розмір сформованих резервів.
"Ситуація доходила до абсурду: посилаючись на погіршення якості кредитного портфеля у валюті, банки доформовували під такі кредити резерви, а потім купували валюту для балансування валютної позиції", - говорить джерело в правлінні НБУ.
Дійсно, за IV квартал 2008 р. обсяг резервів по банківській системі в цілому збільшився майже вдвічі і на 1 січня 2009 р. досяг 42,5 млрд грн. Так як 60% кредитного портфеля номіновано у валюті, можна зробити висновок, що банківські резерви у валюті становлять мінімум $3,3 млрд (при пропорційному розподілі резервів). Якщо ж взяти до уваги девальвацію гривні, що призвела до погіршення якості саме валютних кредитів, можна припустити, що зараз сума резервів у валюті досягає $5 млрд. Як відомо, найбільша питома вага валютних кредитів - у портфелях банків з іноземним капіталом.
Таким чином, усього в банківських засіках (з урахуванням резервів і відкритої валютної позиції) зараз перебуває близько $6,5 млрд "зайвої" валюти, придбаної про запас. До речі, заступник голови НБУ Олександр Савченко оцінює обсяг валюти в резервах і позиціях банків у $6-7 млрд. А за даними ДПАУ, в IV кварталі 2008 р. банки придбали в межах валютної позиції $9,8 млрд (зважаючи на все, частина цих грошей була продана).
Тепер, якщо постанова №109 набуде чинності, банки більше не зможуть накопичувати валюту для резервів. Щоб не порушити норматив Нацбанку, вони будуть змушені розпродати валютний надлишок у розмірі $3-4 млрд. Такі цифри озвучив директор казначейства великого банку з іноземним капіталом, що побажав залишитися неназваним. За його словами, для приведення показників у відповідність із нормативними вимогами банки одержать два місяці.
"Ці заходи спрямовані на стабілізацію функціонування валютного ринку за рахунок обмеження можливості банків переводити гривневі ресурси в іноземну валюту", - говориться в повідомленні НБУ. А от Сергій Олексієнко, заступник голови правління банку "Контракт", вважає, що "Нацбанк цією постановою не тільки хоче стабілізувати валютний ринок, але й створює несприятливі умови для кредитування у валюті, стимулює згортання валютних портфелів". Не можна сказати, що банкіри не були попереджені про плановану новацію заздалегідь. Адже таку ідею перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов висловлював ще наприкінці лютого, намагаючись зупинити чергову спекулятивну атаку на гривню.
Схоже, що саме подача постанови №109 на реєстрацію в Мін'юст спровокувала розпродаж доларів банками.
Разом з тим банкіри дотримуються думки, що нова методика розрахунку нормативів дозволить штучно роздмухувати "довгу" валютну позицію банків, що піддасть ризикам всю банківську систему. "Формально (на папері) у банків будуть "довгі" валютні позиції, але реально (за економічною суттю) вони будуть "короткими". Якщо гривня знову почне девальвувати, а якість обслуговування кредитних портфелів продовжить погіршуватися, банки ризикують зазнати колосальних збитків. У них просто не буде запасу валюти для розрахунків за своїми обов'язками - зовнішніми позиками, депозитами", - попереджає заступник голови правління великого банку з національним капіталом, що побажав залишитися неназваним.
Опитані банкіри вважають, що Нацбанк буде прагнути збити ринковий курс до рівня офіційного - 7,7 грн./USD. Однак на хвилі підвищеної пропозиції валюти гривня має всі шанси зміцнитися навіть до 7,5 грн./USD. "На ринок буде викинуто кілька мільярдів доларів, пропозиція перевищить попит, курс долара може бути навіть нижче 7,5 грн./USD", - допускає Сергій Олексієнко. Минулого тижня курс долара опустився майже на 5%. 9 квітня міжбанківські котирування коливалися в межах 8 грн./USD.
За даними НБУ, середньозважений курс на міжбанку в цей день склав 7,84 грн./USD. 10 квітня готівковий долар приймали в середньому по 7,9 грн./USD, придбати "зелень" можна було по 8,05 грн./USD.
Дмитро Гріньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас