ВР подолала президентське вето на закон про повноваження КСУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР подолала президентське вето на закон про повноваження КСУ

514
Верховна Рада подолала президентське вето на закон №3414 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо повноважень Конституційного суду України, особливостей здійснення у справах по конституційних зверненнях і недопущення зловживань правом на конституційне подання)". За відповідне рішення проголосували 386 депутатів з 427 зареєстрованих в залі.
Даним законодавчим актом, зокрема, доповнюється закон про Кабінет міністрів положенням, відповідно до якого дія акту уряду, щодо якого винесена постанова КСУ про відмову у відкритті провадження у справі за конституційним поданням Президента щодо відповідності Конституції акту Кабміну або визнання акту уряду таким, який відповідає Конституції, не може бути повторно зупинене Президентом України, окрім випадків, якщо акт Кабінету міністрів, визнаний Конституційним судом таким, який відповідає Конституції, в результаті внесення змін до Конституції стає неконституційним, а також, якщо у відповідний акт уряду, відносно якого Конституційним судом було винесено постанову про відмову у відкритті конституційного провадження у справі або прийнято рішення про визнання його таким, який відповідає Конституції, внесені зміни, які суперечать Основному закону.
Крім того, прийнятим законом ст. 90 закону про КСУ доповнюється положенням про те, що КСУ не пізніше, ніж на другий день після надходження подання від ВР, в позачерговому порядку відкриває провадження у справі про конституційність процедури розгляду питання про відсторонення Президента України з посади в порядку імпічменту. Конституційне подання парламенту з даного питання повинне містити докладний опис процедурних дій з вказівкою дати, місця та підстав для їх здійснення, а також документів та інших матеріалів, які підтверджують дотримання процедури розслідування і розгляду справи про відсторонення Президента з посади в порядку імпічменту.
Як повідомлялося, цей закон був прийнятий Верховною Радою 19 березня ц.р. Тоді свої голоси за нього віддали 359 депутатів.
Проте 8 квітня Президент України Віктор Ющенко повернув документ до парламенту зі своїми пропозиціями для повторного розгляду. Зокрема, глава держави підкреслював, що положення документу не відповідають нормам статей 129, 147 та 150 Конституції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас