Чорнобильські землі хочуть поділити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорнобильські землі хочуть поділити

Казна та Політика
1328
Влада Київської області поклала око на зону відчуження навколо Чорнобильської АЕС: частину забруднених внаслідок катастрофи територій вони не проти використати для реалізації інвестиційних проектів. Таке право Київській обласній раді може дати Конституційний суд, у який депутати звернулися за роз'ясненнями.
У профільному комітеті Верховної Ради не впевнені в обґрунтованості претензій області, відзначивши, що останнє слово в цьому питанні повинно залишатися за Міністерством з надзвичайних ситуацій і парламентом.
Звернутися до Конституційного суду з поданням щодо роз'яснень положень 9 статті Закону "Про правовий режим територій, які були радіоактивно забруднені внаслідок Чорнобильської катастрофи" (№791а-ХІІ від 27 лютого 1991 р.) було вирішено на сесії Київської облради, що відбулася на початку квітня. Мова йде про чітке визначення власника частини територій зони відчуження, з яких після чорнобильської трагедії були відселені не всі жителі.
"За законом 1991 року в зоні повного відселення функції з керування землями передані спеціальній адміністрації в структурі МНС. А там, де не всі жителі побажали залишати небезпечну територію, вирішувати питання використання земель можуть обласна або районна ради", - вважають у юридичному департаменті Київської облради.
Як розповіла його начальник Ольга Попова, 24 жовтня 2008 р. Південно-Західна залізниця попросила обласну раду видати їй свідоцтво про право власності на один з об'єктів у смт Вільча (Поліський р-н, Київська обл.), розташованому в 30-кілометровій зоні. Щоб з'ясувати границі своїх повноважень у питанні керування цими територіями, народні обранці подали запит у Міністерство юстиції. Однак там не змогли дати чіткої відповіді і порекомендували звернутися за роз'ясненнями до Конституційного суду.
"Частину населених пунктів зони відчуження залишили далеко не всі жителі, тому адміністрація МНС там не створена. У результаті не зрозуміло, який орган є компетентним у видачі довідок і свідоцтв і хто може вирішувати всі земельні питання на цих територіях", - пояснила пані Попова.
На думку глави Київської облради Володимира Майбоженка, визнання права обласної влади розпоряджатися такими територіями повинно покласти кінець юридичній колізії, а також уможливити реалізацію низки інвестиційних проектів після завершення економічної кризи.
"До кризи ми вели переговори з деякими інвесторами. Приміром, одна з російських компаній зверталася до нас із пропозицією побудувати в зоні відчуження великий завод з випуску біопалива і там же вирощувати ріпак, що є сировиною для нього. Також були плани щодо спорудження через територію зони автотраси. Думаю, що після кризи з'являться інвестори, готові вкладати гроші в будівництво на цих землях різних шкідливих виробництв, які, за нашим даними, можна розташовувати навіть на території самої Чорнобильської АЕС. Поповнення бюджету області за рахунок таких проектів нам би не завадило", - розповів пан Майбоженко.
Глава підкомітету Верховної Ради з питань боротьби з наслідками Чорнобильської катастрофи Валерій Кальченко вважає, що передача частини територій зони в керування місцевим органам влади - захід ризикований, тому що приватні структури можуть почати безконтрольно вивозити забруднені радіацією ліс, метал, рибу і т.п.
"Ця зона виправдано перебуває під юрисдикцією МНС, тому що тут розташовані близько 800 радіоактивних могильників. Тільки фахівці міністерства в змозі вирішувати, чи можна реалізовувати інвестиційні проекти на даній території", - вважає він. Крім того, у держави є плани побудувати в зоні відчуження національне сховище ядерних відходів, які більше розмістити ніде. "А виходить, говорити про інвестпроекти обласної влади немає сенсу", - додав пан Кальченко.
Втім, глава комітету ВР із питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Семинога заявляє, що за 23 роки, що минули із часу аварії на Чорнобильській АЕС, частина територій зони вже достатньо очистилася від радіації, тому закон про їх використання потребує змін.
"Але крапку в суперечках щодо можливості використання даних земель повинен поставити парламент. Найближчим часом депутати ВР почнуть розробляти поправки до цього закону і урахують проблематику, підняту представниками обласної влади", - резюмував він.
Дмитро Марковський
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас