Дефолт підкрався непомітно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефолт підкрався непомітно

9368
Українські компанії припиняють платити за своїми боргами. За підрахунками експертів, до початку квітня кількість дефолтів за корпоративними облігаціями уже досягла 90 і продовжує збільшуватися.
Щоправда, поки в більшості випадків мова йде про так звані технічні дефолти: боржники намагаються домовитися з інвесторами про відтемінування, реструктуризацію та інші поступки, не відмовляючись від виплат у цілому. Однак уже в другому півріччі фінансисти прогнозують стрімке зростання кількості справжніх дефолтів з повною відмовою від погашень корпоративних облігацій.
На оферти грошей немає
Опитані експерти сьогодні дають різні оцінки погашенням корпоративних облігацій в Україні. В агентстві "Кредит-Рейтинг", що присвоює рейтинги борговим паперам, повідомили, що в першому кварталі 2009 р. було зафіксовано 16 випадків технічних дефолтів: дев'ять із них припали на будівельний сектор, і вони були пов'язані зі зривом термінів здачі нової нерухомості в експлуатацію, а сім - на корпоративний сектор.
Вітчизняні інвесткомпанії, що є одними з основних покупців цінних паперів (після банків), дали менш оптимістичні оцінки. "Якщо порахувати всі випадки відмов емітентів від своєчасних виплат за купонами, офертами або погашеннями паперів, то вийде, що в нас більше 50% ринку облігацій у дефолті", - розповів начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печеріцин.
"Вітчизняний ринок нараховує вже 90 технічних дефолтів за облігаціями на загальну суму 1,5 млрд грн. Якщо говорити про повноцінні дефолти, то їх за гривневими облігаціями було всього три: виробники труб UTIST і роздрібні компанії "Інцукорпром-K" і "Руш" (мережа магазинів "Єва") не змогли зробити купонні виплати за облігаціями на 170 млн грн.", - доповнила його аналітик Dragon Capital Ольга Сливінська.
Цього року технічні дефолти найчастіше відбувалися через відмови за офертами: більшість торішніх емісій передбачали право інвесторів через півроку-рік вимагали в емітента зворотний викуп облігацій на першу вимогу. За оцінками фінансистів, в умовах дефіциту ліквідності українські банки, інвестфонди і нерезиденти у 80% випадків намагаються скористатися цим правом. За даними учасників ринку, на 1 квітня загальний обсяг емісій корпоративних облігацій склав близько 65,6 млрд грн.: вимоги за виплатами оферт за ними досягли 12-15 млрд, реальних же погашень було здійснено лише на 3-4 млрд грн. В інших випадках емітенти почали домовлятися із власниками паперів.
"Зараз мова йде відразу про декілька варіантів. Розглядаються конверсія боргу в акціонерний капітал (обмін його на акції емітента), а також надання канікул за платежами", - повідомив директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов. "Інші варіанти - це банкрутство емітента і продаж його майна, а також викуп боргу за ціною істотно нижчою від номіналу або реструктуризація", - доповнила його аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Марія Майборода. До того ж досить поширена пропозиція - обмін "проблемних" облігацій на цінні папери інших емітентів - як українських, так й іноземців.
"Одночасно може розглядатися передача кредиторам нового забезпечення, виділення і продаж частини бізнесу компанії", - сказав старший юрист міжнародної юридичної фірми DLA Piper Ілля Мучник.
За словами фінансистів, найчастіше емітенти намагаються вторгувати канікули за платежами, на 6-12 місяців, не менш популярна і реструктуризація - на півтора-два роки з мінімальними платежами з моменту підписання нових договорів. Найрізноманітніші варіанти можуть пропонуватися при викупі облігацій з дисконтом: його розмір нині коливається в рамках 40-60% номінальної вартості. За чутками, ТОВ "Караван" (управляє мережею однойменних гіпермаркетів) після прострочення своїх виплат за облігаціями серії С, випущеними у серпні 2008 р. на 130 млн грн., запропонувало викупити їх за 40% номінальної вартості.
"Наскільки я знаю, відмовилася від викупу за офертом своїх облігацій і Черкаська птахофабрика (разом з тим призначені купонні платежі були емітентом повністю проведені), і в цей час тривають переговори менеджменту з інвесторами про подальші можливості погашення паперів", - сказав генеральний директор компанії з управління активами "Інеко-Інвест" Олег Морква.
Позбутися виплат не вдасться
Як правило, інвестори погоджуються на альтернативні варіанти, пропоновані емітентами облігацій, воліючи не затівати процедуру банкрутства. "Судова процедура стягнення заборгованості за облігаціями така ж, як і за іншими видами боргів. Але вона не популярна, більшість власників погоджуються на реструктуризацію боргу, оскільки його вилучення в судовому порядку вимагає часових і фінансових витрат. Якщо справа доходить до банкрутства, то перспектива повернення коштів у повному обсязі невисока, адже корпоративні облігації найчастіше не забезпечені заставою", - відзначив у розмові з "ДС" керівник департаменту з торговельних операцій і продажів інвестиційної групи "Арт-Капітал" Костянтин Шилін.
Конфліктні ситуації виникають лише у двох випадках. У першу чергу, якщо інвестори сумніваються, що компанія-емітент дійсно опинилася у важкому фінансовому становищі. Іноді застосування дисконтів і реструктуризації - це лише хід, яким у кризовий час намагаються скористатися боржники без фінансових проблем, що не бажають розраховуватися за своїми обов'язками. Перший публічний скандал на цю тему нещодавно затіяла група компаній "ТЕКТ", що запропонувала 30 березня інвесторам, що вклалися в емісію облігацій Черкаської птахофабрики, об'єднати свої зусилля в суді: вона подала позов у Господарський суд Києва з вимогою виконати зобов'язання за облігаціями. "У відповідь на нашу вимогу про оферт облігацій на суму 500 тис. грн. нам було запропоновано реструктуризувати виплати на рік, мотивуючи це важким матеріальним становищем фабрики і кризою ліквідності. З подібною пропозицією керівництво фабрики звернулося до всіх власників облігацій", - говорилося в повідомленні "ТЕКТ". У компанії впевнені, що птахофабрика в змозі сьогодні виконати свої зобов'язання за корпоративними облігаціями і просто тягне час.
Крім того, виступати проти дисконтів почнуть компанії з управління активами, що розпоряджаються клієнтськими капіталами. "Оскільки ми управляємо активами інститутів спільного інвестування, у яких учасниками є тисячі наших співгромадян, погоджуватися на продаж облігацій з дисконтом ми не будемо. Наші клієнти просто не зрозуміють, чому ми пішли на істотну втрату вартості паперів. Тому якщо емітент відмовиться погашати свою заборгованість за номіналом, то ми, природно, будемо захищати свої інтереси в судах", - підкреслив Морква.
Дефолти ввійдуть у моду
Найближчим часом прогнозується погіршення фінансового стану емітентів і як наслідок - черговий виток реструктуризацій заборгованостей, викупу облігацій з дисконтами і обміну проблемних паперів на ліквідні активи. "Думаю, кількість дефолтів за корпоративними облігаціями до кінця року буде зростати. До кінця 2009 р. прийде термін погашень за паперами приблизно на 14 млрд грн., до оферту може бути представлено ЦП майже на 7 млрд грн.", - розповіла Сливінська з Dragon Capital.
"За нашими оцінками, пік дефолтів можна чекати орієнтовно в травні, коли прийдуть терміни погашення за значною кількістю облігаційних випусків. Істотна частина дефолтів очікується в сфері фінансування будівництва і роздрібній торгівлі, на які припадає найбільше число публічних запозичень", - доповнив її начальник відділу корпоративних рейтингів агентства "Кредит-Рейтинг" Дмитро Мельник.
Примітно, що сьогодні прогнозується збільшення кількості не тільки технічних, але й повноцінних дефолтів: за оптимістичними оцінками, у другому півріччі останніх буде три-чотири, песимістичними - близько 8-10.
Загострення економічної кризи в країні, а також передбачуване збільшення кількості дефолтів за корпоративними облігаціями, ставить цього року хрест на нових випусках паперів.
"Попит на них на первинному ринку відсутній повністю. Тому нові випуски просто неможливі, ми зможемо побачити хіба що якісь технічні транзакції в цьому сегменті. Думаю, що в найближчі півроку ситуація кардинально не зміниться", - запевнив старший аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса.
"Основні покупці облігацій зараз - це спекулятивні інвестори, що купують їх з великою знижкою для подальшого перепродажу емітентам з меншим дисконтом. Інша група покупців - самі емітенти, які, маючи 30-50% необхідної для погашення суми, намагаються скуповувати свої борги з великими дисконтами", - доповнив його Печеріцин.
Відродження ринку корпоративних облігацій опитані експерти прогнозують не раніше другого кварталу 2010 р. Передбачається, що спочатку інвестори будуть зважуватися на покупку паперів, забезпечених заставами і що передбачають "коротку" оферту - право інвестора вимагати викупу ЦП через три-шість місяців після розміщення.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас