Горілку змішають з брудом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Горілку змішають з брудом

1478
Учасники лікеро-горілчаного ринку запевняють, що після підвищення з липня ц.р. ставки акцизного збору на алкогольну продукцію на 58,1% - до 34 грн. за 1 л 100%-го спирту в галузі є всі шанси зупинитися. Виробники алкоголю просять підтримки в Кабміну. Уряд же поки не виробив єдиної думки щодо даного питання.
"Ми зупиняти виробництво не будемо. Воно саме зупиниться", - заявив учора генеральний директор компанії "Національні алкогольні традиції" Роман Вашколуп.
Виробники горілки і лікеру стверджують, що наслідком збільшення ставок акцизного збору стане повернення до ситуації 1990-х рр. Саме тоді частка тіньового обороту продукції галузі становила не менше 50%, а відрахування в бюджет не дотягали і до 1 млн. грн. Так, учора почесний президент компанії "ОЛІМП", нардеп ПР Павло Климець нагадав про сумний досвід порятунку економіки за рахунок зеленого змія. В 1998 р. ставки на міцні алкогольні напої були збільшені в 2,3 рази. Уже через 56 днів після збільшення Кабмін був змушений терміново повернути ставки. Але вже не на колишній рівень, а ще нижче, ніж він був раніше. Однак цей захід не зміг зупинити кризу, що почалася в галузі. Тільки через п'ять років ринок досяг колишніх обсягів виробництва.
У той же час, як повідомив генеральний директор компанії "Союз-Віктан Україна" Віктор Золотницький, легальне горілчане виробництво з 2003 р. виросло з 14 млн. дал до 40 млн. дал, а акцизні надходження збільшилися з 800 млн. грн. до 3 млрд. грн. "Скорочення виробництва відбудеться не стільки через небажання виробників платити високий податок, скільки у зв'язку з відчутним зниженням платоспроможності українських споживачів", - відзначив він.
Надії на порятунок галузі горілочники покладають на прем'єр-міністра. Виробники направили уряду відкритий лист із закликом зупинити прийдешнє знищення галузі внаслідок радикального підвищення акцизних ставок на етиловий спирт. Власник торговельної марки "Хортиця" Євген Черняк також категорично проти різкого підвищення акцизних ставок. На його думку, у цій ситуації потрібно не протестувати проти підвищення акцизів, а спільно, виробникам і уряду, виробити стратегію підтримки вітчизняної алкогольної галузі. Для цього ЛГЗ "Хортиця" уже намітив низку заходів щодо підтримки галузі.
"Ми будемо просити уряд про допомогу в одержанні кредитів на пільгових умовах, про підвищення мінімальної роздрібної ціни на горілку з 14 грн. до 17 грн. за 1 л, про підвищення акцизу на міцні вина, про урівнювання пива з іншими алкогольними напоями шляхом підвищення акцизів на нього, а також шляхом жорсткості боротьби з фальсифікатом і самогоноварінням", - заявив Євген Черняк.
Примітно, що в самому Кабміні далеко не всі підтримують збільшення ставок акцизного збору. Як заявив "і" заступник міністра економіки Михайло Поживанов, наслідки збільшення акцизного навантаження будуть залежати від рівня контролю правоохоронних органів. "Ринок може стати через "паленки", фальсифікаторів легко впустити на ринок - але дуже важко від них потім позбутися", - відзначає він. На думку заступник міністра, слід очікувати великого спаду легального виробництва. "Особливо різке скорочення буде в сегменті дешевої горілки", - вважає пан Поживанов. Також експерт прогнозує проблеми в спиртовій галузі. "Такими методами ми не вирішимо ні свої матеріальні проблеми, ні моральні - пити ніхто не кине", - сказав Михайло Поживанов.
Ще один високопоставлений чиновник у міністерстві економіки на умовах анонімності розповів про те, що рішення, подібні підвищенню ставок акцизу, приймаються у відомстві щодня. "У Мінекономіки немає цілісної політики. Протягом дня можуть прийматися діаметрально протилежні документи", - ремствує він.
"Якщо горілочники зупинять своє виробництво, то можливо "Укрспирт" на вимогу уряду розконсервує свої лінії з розливу горілки, а частину спирту, імовірно, відправить на експорт", - відзначив прес-секретар держконцерну Ельдар Селімов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас