Гроші Нацбанку йдуть у нікуди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші Нацбанку йдуть у нікуди

Валюта
9555
Вони активно виводять із системи кошти рефінансування Національного банку, які направляють на кредитування родинних підприємств. Експерти вважають, що таке кредитування межує із безповоротними позиками.
Опубліковані Національним банком дані про ситуацію на грошово-кредитному ринку в березні показують, що незважаючи на певні позитивні сигнали, ситуація у банківській системі продовжує залишатися вкрай напруженою.
Відтік внесків хоч і сповільнився, але однаково зберігається на досить високому рівні - у березні система втратила 2% внесків (проти 5,6% і 5,1% у січні та лютому відповідно), або 6,5 млрд. грн. в абсолютному вираженні. При цьому намітилася цікава тенденція - відтік депозитів у валюті вдвічі вищий відтоку з банківської системи гривневих внесків (еквівалент 4,5 млрд. грн. проти 2 млрд. грн.). У Нацбанку вважають, що відтік валюти із вкладних рахунків (у першу чергу, приватних клієнтів), пов'язаний з необхідністю виплачувати валютні кредити, обслуговувати які за допомогою гривневих доходів стало надзвичайно невигідно.
Однак відтік гривневих внесків населення за обсягами практично дорівнює вилученню валютних депозитів (по 2,5 млрд. грн.). "Відтік сповільнився, насамперед, через те, що банки обмежують видачу депозитів населенню через різні схеми (наприклад, переведення суми внеску на картку і установлення щоденного ліміту зняття готівки з її коштів)",- говорить директор фінансової компанії "Фактор" Георгій Кононов.
Втім, банки повністю компенсували відтік депозитів погашенням валютних кредитів на суму, еквівалентну 7,1 млрд. грн. Отриману від клієнтів валюту банкіри активно обмінювали (через своп-операції) на гривню, що говорить про очікування на ринку подальшого зміцнення курсу національної валюти. Більшу частину своп-операцій з банками здійснив Нацбанк - 1,43 млрд. грн. з виданих клієнтам 2 млрд. грн. внесків у національній валюті отримані банками через НБУ.
Однак у цілому банкіри, зважаючи на все, не чекають нічого гарного для фінансової системи. У всякому разі, у довгочасному періоді. Про це свідчить той факт, що незважаючи на повну зупинку процесу кредитування комерційного сектора, минулого місяця банки примудрилися наростити портфель кредитів юридичним особам - на 6,1 млрд. грн. Усі ці кредити були видані за рахунок коштів рефінансування, отриманого комбанками від Національного банку, що перевищило 10 млрд. грн.
За деяким даними, левову частку цієї суми одержав банк "Фінанси та кредит", виділена якому сума досягла 5 млрд. грн., з яких у березні були освоєні тільки близько 700 млн. грн. Значну суму рефінансування одержали також УкрСиббанк (запитував 1 млрд. грн.) і "Райффайзен Банк Аваль" (1 млрд. грн. на кредитування аграріїв). Однак останні два банки використають отримані в НБУ ресурси у квітні.
Експерти говорять, що Нацбанк неправильно діє, видаючи банкам кредити рефінансування вище їх реальних потреб. "Національний банк дотепер не відпрацював критерії надання рефінансування комерційним банкам, у результаті чого не може (або не хоче) чітко відслідковувати кредитні проекти, на які спрямовуються державні гроші. У такій ситуації в несумлінних банкірів може виникнути бажання видати безповоротні кредити, які будуть своєрідною компенсацією за вартість банку, що впала внаслідок кризи",- говорить радник міністра економіки Сергій Яременко.
Банкіри вже підготували проект змін до нормативних актів Національного банку, що регулюють порядок надання рефінансування комбанкам. У пропозиціях, внесених головою правління Укрсоцбанку Борисом Тімонькіним у НБУ, зміни виглядають так. Банк одержує право на рефінансування на підставі інформації про відтік депозитів і стану кредитного портфеля. Нацбанк, оцінюючи поточну ліквідність банку, повинен закрити виниклу через відтік коштів вкладників дірку.
Щоб не допустити використання своїх коштів на валютних і міжбанківському кредитному ринках, регулятор повинен видавати їх порціями. Однак НБУ у такому порядку рефінансування поки не зацікавлений, що створює передумови для подальших маніпуляцій з державними грішми.
Олександр Дубінський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас