Газпром буде постачати Shell трубопровідний газ у Європу в обмін на ЗПГ Сахаліну-2 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром буде постачати Shell трубопровідний газ у Європу в обмін на ЗПГ Сахаліну-2

Енергетика
518
"Газпром" і Royal Dutch Shell у середу в Москві уклали угоду щодо обміну трубопровідного газу на зріджений газ (ЗПГ) із проекту "Сахалін-2", повідомили в компанії.
Як нагадали Агентству газової інформації в Shell, в 2004 році Shell підписав контракт із оператором проекту "Сахалін-2" Sakhalin Energy на постачання 37 млн тонн ЗПГ протягом 20 років. Тепер же з Sakhalin Energy був підписаний новий контракт, який розділив цей обсяг на дві рівні частини між Shell Eastern Trading Ltd і Gazprom Global LNG Ltd (на кожного з покупців припаде по приблизно 1 млн тонн ЗПГ на рік в кожному з 2009 по 2028 роки). Також підписаний 20-річний контракт на постачання "Газпромом" еквівалентного обсягу (1,2 млрд кубометрів на рік) трубопровідного газу для Shell у Європі (пункт здачі - Франфуркт-на-Одері), постачання починаються з 2010 року, повідомили в Shell.
Shell, у свою чергу, надасть дочірнім компаніям "Газпрому" права на використання регазифікаційних потужностей на терміналі Energia Costa Azul LNG (Баха Каліфорнія, Мексика), а також газотранспортні потужності, які дозволять доставляти газ до ринку Південної Каліфорнії.
"Газпром" і Shell високо оцінюють підписані документи, і відзначають, що ці контракти відкривають нові можливості для розвитку діяльності компаній", - говориться в прес-релізі.
"Дана угода дозволить почати постачання ЗПГ із проекту "Сахалін-2" на найбільший у світі газовий ринок США, а також на ринки країн АТР уже починаючи із цього року", - наводяться в повідомленні слова голови правління "Газпрому" Олексія Міллера.
Як відзначається в повідомленні, на переговорах, що відбулися в середу, О.Міллера з головним виконавчим директором Shell Єруном ван дер Віром також були розглянуті можливості реалізації нових проектів у сфері ЗПГ у Росії.
"Ми налаштовані на подальше зміцнення наших відносин з "Газпромом" по різних напрямках, пов'язаних із природним газом, розвитком виробництва ЗПГ у Росії і в інших країнах", - наводяться в повідомленні слова Є.ван дер Віра.
У компаніях АГІ пояснили, що обговорювані нові проекти - це насамперед розширення потужностей проекту "Сахалін-2" і виробництва ЗПГ на Ямалі.
Обговорюючи поточну ситуацію на світових ринках нафти та газу, О.Міллер відзначив, що "в останні кілька тижнів ринки, на яких працюють компанії, демонструють поліпшення динаміки попиту".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас