Бюджет всім світом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет всім світом

Казна та Політика
771
Кабмін розраховує на 500 мільйонів доларів від Світового Банку для "латання дір" у держбюджеті. Це всього 6-8% очікуваного дефіциту.
Кабмін веде переговори із представниками Світового банку про залучення позики на 500 мільйонів доларів. Про це вчора повідомив заступник міністра фінансів Андрій Кравець. За його словами, кошти потрібні уряду, для того щоб частково профінансувати дефіцит державного бюджету. Заступник міністра висловив надію, що переговори будуть успішно завершені вже в найближчі місяці.
Напередодні директор Світового банку по Україні, Білорусії і Молдові Мартін Райзер підтвердив, що організація готова дати грошей українському уряду, якщо він забезпечить якнайшвидше прийняття антикризових законопроектів. Банк уже надавав Україні кредит на збалансування держбюджету - наприкінці минулого року на 500 мільйонів доларів.
Яким буде реальний дефіцит
Таким чином, уже сьогодні можна спрогнозувати, як саме Кабінет Міністрів збирається "латати діри" у державній скарбниці. Граничний дефіцит держбюджету цього року запланований урядом у розмірі 31 мільярда гривень. Крім того, Кабмін розраховує збільшити доходи скарбниці на 5 мільярдів гривень за рахунок підвищення акцизних зборів на тютюнові вироби, алкоголь і дизпаливо.
Правда, багато експертів у цьому сумніваються. "Я не думаю, що уряд одержить додаткові доходи від прийняття антикризових законопроектів, - вважає економіст інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Андрій Пархоменко. - Навряд чи слідом за підвищенням акцизів суттєво збільшаться надходження в скарбницю, тому що попит буде падати через зростання цін, та й більше з'явиться "тіньових" схем".
Тому реальна "діра" у держбюджеті обіцяє бути мільярдів на 20-30 більшою від запланованої. За підрахунками Андрія Пархоменка, якщо уряд не перегляне видатки, дефіцит складе 62 мільярда гривень. Швидше за все, Кабмін на такий крок не піде, враховуючи, що наближаються вибори і недавню заяву першого віце-прем'єр-міністра Олександра Турчинова про те, що витрат, які можна скорочувати, у бюджеті не видно.
Тобто кошти, які уряд розраховує залучити від Світового банку, покриють орієнтовно 6-8% реального дефіциту. За словами Андрія Кравця, Кабмін не буде виходити цього року на ринки зовнішніх запозичень, так що, "діра", що залишиться, може бути профінансована тільки за рахунок "друкарського верстата" (приватизація великих об'єктів у країні в 2009-му малоймовірна). Законом про бюджет на цей рік передбачене право Кабміну випустити облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на 70 мільярдів гривень, і логічно припустити, що уряд скористається своїм правом по максимуму.
За даними Нацбанку, за I квартал 2009 року Міністерство фінансів розмістило на первинних аукціонах ОВДП усього на 3,1 мільярда гривень, так що основна робота "друкарського верстата" ще попереду. У Нацбанку на запитання, який обсяг випуску облігацій держпозики є прийнятним для монетарного сектору, відповідають ухильно. "Таке рішення повинні обговорювати.
Ми орієнтуємося на показник грошової бази (готівка поза банківською системою і залишки на кореспондентських рахунках комерційних банків)", - тактовно уникнув відповіді директор департаменту НБУ із зовнішньоекономічних відносин Сергій Круглик.
Емісія здійсненна
Незважаючи на постійні попередження експертів і політиків про різкий стрибок цін внаслідок великої емісії, ситуація не настільки жахаюча. Так, в I кварталі показник грошової бази впав на 6,4%, у той час як індекс споживчих цін склав 5,9%, тобто вплив монетарного фактору на інфляцію поки незначний.
"Регульована і поступова емісія для покриття дефіциту держбюджету незначно відобразиться на зростанні цін, - погоджується Андрій Пархоменко. - Національний банк із початку року викупив ОВДП на суму 9,7 мільярда гривень, проте ми не бачили різкого стрибка цін, а інфляція протягом I кварталу відбувалася в основному за рахунок знецінювання гривні і підвищення тарифів на комунальні послуги".
Крім того, в уряду залишаються ще такі джерела покриття дефіциту держбюджету, як кошти, призначені для рекапіталізації банків. "Далеко не факт, що Кабмін витратить усі 44 мільярда гривень на порятунок приватних банків, державні банки можуть також бути рекапіталізовані за рахунок цих коштів, як це відбулося наприкінці минулого року", - вважає економіст інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
За її словами, уряд може вдатися і до непрямого випуску ОВДП. Наприкінці минулого року Кабмін рекапіталізував держбанки, хоча вони і не перебували в кризовому стані. Проте Ощадбанку та Укрексімбанку збільшили капітал за рахунок коштів Нацбанку під заставу облігацій держпозики.
Володимир Верб’яний
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас