МВФ очікує прийняття ВР антикризових законів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ очікує прийняття ВР антикризових законів

Казна та Політика
1157
Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує прийняття антикризових законів для продовження переговорів про надання другого траншу стабілізаційного кредиту.
Про це заявила глава місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіоглу під час зустрічі із прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко та головою Національного банку Володимиром Стельмахом, передає кореспондент РБК-Україна.
"Сподіваюся, що наше співробітництво буде плідним. Уряд, парламент, Секретаріат президента продемонстрували чудесний рівень співробітництва, і ми очікуємо, що протягом наступного тижня будуть прийняті законодавчі ініціативи, які будуть сприяти виходу із кризи. Зараз дуже важливе відновлення довіри до урядової політики", - підкреслила Дж.Пазарбазіоглу.
Під час зустрічі прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що Пенсійний фонд України навіть без прийняття необхідних антикризових законопроектів зумів зібрати на 5 млрд грн більше, ніж передбачалося. Вона відзначила, що в лютому зростання промислового виробництва склало 5,4% у порівнянні із січнем, а також підкреслила, що в країні наповнюється загальний фонд держбюджету, виплачуються зарплати та пенсії, збалансований бюджет НАК "Нафтогаз".
Голова НБУ Володимир Стельмах під час зустрічі констатував стабілізацію на українському валютному ринку. За його словами, досягнуті в макроекономіці показники є "оптимістичними" - у порівнянні із четвертим кварталом 2008 р. Він також відзначив зміцнення національної валюти відносно долара.
Нагадаємо, що 31 березня Рада прийняла 2 з 5 запропонованих урядом законів антикризового пакета. Зокрема, депутати не підтримали компенсацію з держбюджету понад 7 млрд грн "Нафтогазу" на покриття збитків від поставок імпортного газу, а також зміни в пенсійне законодавство.
Слід зазначити, що 3 березня Ющенко, Тимошенко і Стельмах направили у МВФ лист, яким продемонстрували погоджену позицію та бажання одержати другий транш стабілізаційного кредиту обсягом близько 2 млрд дол. МВФ у листопаді 2008 р. схвалив виділення Україні стабілізаційного кредиту обсягом 16,4 млрд дол. для допомоги економіці країни в умовах світової кризи і надав Києву перший транш у розмірі 4,5 млрд дол.
Однак пізніше МВФ відклав надання чергового траншу, пояснюючи це неналежним виконанням Україною погоджених раніше стабілізаційних заходів і відсутністю у влади України погодженого підходу до подолання кризи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас