Новицький: Відмовлятися від власної національної валюти - це погано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новицький: Відмовлятися від власної національної валюти - це погано

Валюта
1496
Країні відмовлятися від власної національної одиниці - це завжди погано. Тому що національна одиниця - це і зв'язок з національною кредитною політикою, це процентна ставка. Про це сказав заступник директора Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України Валерій Новицький, коментуючи пропозицію МВФ потерпілим від кризи країнам відмовитися від своїх національних валют на користь євро.
"Відмова від національної валюти - це завжди погано. Ми бачимо, що Британія пручається переходу на євро. І не відомо, як довго вона буде цьому протистояти, і невідомо хто кого переживе: фунт - євро чи євро - фунт. Скоріше можна припустити, що фунт переживе євро. Що стосується України, то розмова переходить в ірраціональну площину. Якщо для будь-якої країни відмовлятися від власної національної валюти - це погано, то для України... Подивіться, що відбувається з курсом гривні. Хоч хтось вірить, що в цьому немає ніяких спекуляцій?", - відзначив експерт.
Він вважає, що той факт, що в Україні відбувається щось таке, що не вписується в рамки здорового глузду, що багато людей, у тому числі, і прем'єр, підозрюють керівництво НБУ в тому, що відбуваються якісь темні операції, ставить під сумнів необхідність збереження національної валюти.
"У принципі, для кожної країни перехід на іншу валюту, на валюту, яка емітується не власним Центробанком, це завжди погано. Але у випадку України це не так, особливо коли мова йде про абсолютну нісенітницю в політиці, у макроекономічному регулюванні, то більше зло - свобода, якою користуються в країні ті, хто не повинен нею користуватися", - відзначив В.Новицький.
Нагадаємо, після Саміту G20, МВФ запропонував потерпілим від кризи членам Євросоюзу, що не входять у єврозону, відмовитися від своїх національних валют на користь євро.
У першу чергу ця пропозиція стосується країн Східної Європи.
На думку МВФ, ці країни повинні мати можливість приєднатися до єврозони частково, тобто, перейти на євро без одержання місць у раді директорів Європейського Центробанку.
"Євроїзація" допоможе потерпілим від кризи країнам розібратися зі своїми боргами в іноземних валютах, які можуть бути не виплачені через знецінювання національних валют.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас