НБУ: Користуючись послугами колекторів, банки повинні приділяти особливу увагу роботі з інформацією, що містить банківську таємницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Користуючись послугами колекторів, банки повинні приділяти особливу увагу роботі з інформацією, що містить банківську таємницю

460
Користуючись послугами колекторських компаній, банки повинні приділяти особливу увагу роботі з інформацією, яка містить банківську таємницю. Про це говориться в листі Національного банку України комерційним банкам №18-311/1519-5687 від 6 квітня 2009 року.
У своєму листі НБУ підтверджує право банків користуватися послугами колекторів при поверненні сум заборгованості своїх клієнтів, при цьому відзначає, що комбанки повинні акуратно ставитися до розкриття інформації, яка містить банківську таємницю.
"Відповідно до норм Цивільного і Господарського кодексів України банки мають право укладати із третіми особами договори, предметом яких є одержання послуг з повернення існуючої заборгованості від боржників банків, - говориться в листі. - При цьому банкам необхідно приділяти особливу увагу питанню роботи з інформацією, що містить банківську таємницю, при одержанні послуг від третіх осіб щодо повернення боржниками простроченої (проблемної) заборгованості за отриманими ними кредитами".
Нацбанк відзначає, що відповідно до частини 1 ст. 60 Закону України "Про банки і банківську діяльність" (далі Закон) інформація щодо діяльності і фінансового стану клієнта, яка стала відома банку в процесі обслуговування клієнта і взаємин з ним або третім особам при наданні послуг банку та розголошення якої може завдати матеріальні або моральні збитки клієнтові, є банківською таємницею.
Крім того НБУ підкреслює, що відповідно до пункту першого частини першої ст. 62 Закону інформація, що містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації, тобто клієнта.
"Згідно з пунктом 1 частини першої ст. 62 Закону інформація щодо юридичних і фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками, зокрема, з письмового дозволу власника такої інформації", - говориться в листі НБУ. Таким чином, Нацбанк відзначає, що "передача банками третім особам, зокрема, з якими укладені договори на одержання послуг з повернення боржниками простроченої (проблемної) заборгованості за отриманими ними кредитами, інформації, яка містить банківську таємницю, можлива з урахуванням вищезгаданих нормативно-правових актів за наявності письмового дозволу власника такої інформації".
Також НБУ звертає увагу банків на те, що за незаконне розголошення інформації, що містить банківську таємницю, банки і/або їх посадові особи можуть бути притягнуті до цивільної, адміністративної і кримінальної відповідальності.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас