Торговці розігнали ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговці розігнали ринок

Фондовий ринок
1409
Бажання торговців цінними паперами заробити на росту світових фондових індексів викликало вчора стрибок індексу ПФТС на 9,75% - рекордне значення з початку 2009 року. Торговці впевнені, що десятиденне зростання ринку викликане спекулятивними діями його лідерів, щоб залучити інвесторів, але розворот глобальних ринків може викликати корекцію ринку.
Український фондовий ринок вчора відреагував на "ралі" світових торговельних площадок різким ростом відразу ж після відкриття торговельної сесії. За словами начальника торговельного відділу ІК "KBC Securities Ukraine" Олексія Волкова, дві третини всіх угод з акціями з загальною їх кількістю в 199 минулому проведені на біржі ПФТС у першій половині дня. До полудня зростання індексу ПФТС перевищило 11%, але після того як європейські індекси почали падати, активність спала, і торговці почали фіксувати прибуток. Торговельна сесія закрилася рекордним цього року ростом індексу ПФТС - на 9,75%, до 271,67 пунктів.
З 2000 року зростання індексу понад цей рівень було відзначено п'ять разів: три рази в 2003 році, один раз в 2004 році і один раз в 2008 році - 4 листопада на 13,97%. "Якщо в 2003 році неминуче йшла сильна корекція, то в 2004 і 2008 роках ринок зберігав інерцію і демонстрував мінімальне зростання",- говорить глава аналітичного департаменту ДК ТАСК Андрій Шевчишин. За чотири дні торгів у квітні індекс ПФТС уже виріс на 18,43%. Середній обсяг торгів виріс у чотири рази - до 6-8 млн грн.
Підйом ринку його учасники пояснюють спекулятивними діями лідерів. Серед активних торговців вони називають ІК "Трійка Діалог Україна", за участю якої, за оцінками брокерів, проходило до 75% всіх транзакцій, і Dragon Capital. "Ми десь однаково відчуваємо ситуацію, що відбувається на ринку, і однаково її оцінюємо",- прокоментував цю інформацію заступник директори торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв. "Ринок почав надолужувати відставання від світових площадок",- пояснив начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко. Він нагадав, що в березні світові індекси демонстрували досить впевнене зростання, а "з початку квітня деякі інвестори знову звернули увагу на Україну".
Трейдер ІК "Ренесанс Капітал Україна" Михайло Заводовський стверджує, що в основному покупки здійснювали місцеві інвестори: "Нерезиденти займають позицію - продати те, що виросло". Сумарна пропозиція акцій на ринку, за даними ПФТС, як і раніше перевищує попит - 40,9 млн грн проти 61,25 млн грн. "Це не заважає великим гравцям грати на підвищення",- впевнений Шевчишин. Брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко виключає можливість показового росту ринку з метою залучення нерезидентів, тому що вони більш ретельно підходять до вибору інвестиційних вкладень. "Вони (гравці) зараз підвищують, але потім продають і сильно валять ринок, після чого скуповують дешевше",- вважає вона. "Зростання ринку роблять гроші, їх наявність і бажання з ними розстатися на час",- пояснює Андрій Шевчишин.
"Ралі" на ПФТС триває вже десять торговельних днів - зростання індексу на 31,2%, тому корекція можлива в найближчі дні. За словами глави департаменту торговельних операцій ІК Astrum Investment Management Олега Шипанюка, український ринок почав повторювати динаміку світових ринків. Так, вчора європейські біржі закрилися зниженням у середньому на 1%, а на своєму відкритті американські площадки показали зниження на 2%. "Спочатку будуть чекати, але коли стане зрозуміло, що падіння протриває не один день, почнуться масові розпродажі",- впевнений Шипанюк. Підсумки саміту G20, що виступив драйвером ралі на західних ринках, забуваються. "На зміну їм приходять побоювання із приводу фінансових результатів корпорацій в I кварталі. На цьому тлі цілком імовірне бажання інвесторів зафіксувати отриманий раніше прибуток",- вважає Олексій Волков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас