Життєві дрібниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Життєві дрібниці

Валюта
3112
31 березня, Нацбанк розіслав своїм підопічним телеграму №14-011/1523-4816 за підписом першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова. У посланні говориться, що за підсумками лютого 2009 р. 28 банків не в повному обсязі сформували обов'язкові резерви, тобто порушили нормативи регулятора. Крім того, за звітний період 97 банків допустили 948 випадків порушень порядку щоденного резервування коштів на своєму коррахунку в НБУ.
Дійсно, за даними НБУ, у лютому банки сформували обов'язкові резерви всього на 12,5 млрд грн., тоді як у січні цей показник склав 16,5 млрд грн.
Нагадаємо: обов'язкове резервування - це один з основних монетарних інструментів НБУ. Такі резерви формуються банками у національній валюті, виходячи з обсягів залучених ресурсів (зобов'язань). Варто враховувати, що наприкінці 2009 р. Нацбанк скасував обов'язкове резервування під кошти, залучені у нацвалюті, тоді як коефіцієнт резервування під ресурси в інвалюті був підвищений з 3% до 4% за терміновими депозитами і з 5% до 7% - за залишками на поточних рахунках. Банкіри запевняють, що звичайно вони намагаються уникати порушень, але в лютому коррахунки банків спорожніли через найжорстокіший дефіцит ліквідності.
"НБУ майже не рефінансував систему два місяці (січень-лютий), а тепер хоче за це карати банки", - обурюється скарбник великого банку, який побажав залишитися неназваним. За словами співрозмовника, порушення допускали переважно великі банки, підконтрольні українським власникам. Проте чиновники із НБУ вважають, що факти настільки масового недотримання нормативів резервування говорять про неготовність банків ефективно управляти своїми активами і пасивами у період кризи.
"Це свідчить про наявність проблем у роботі менеджменту таких банків", - говориться в телеграмі. Нагадаємо: раніше Нацбанк повідомив про застосування санкцій до 16 своїх підопічних за несвоєчасне виконання ними зобов'язань (зокрема, за депозитами), а також необґрунтоване затримування платежів.
Крім того, минулого понеділка, 30 березня, Нацбанк повідомив (лист №28-212/1149-4763 від 30.03.09 р. за підписом заступника голови НБУ Володимира Кротюка), що за результатами позапланових перевірок покарані три дрібні комбанки. Зокрема, з 25 березня терміном на 6 місяців були припинені дії генеральних угод із НБУ "Партнер-Банку" і Сигмабанку про порядок проведення операцій на міжбанківському валютному ринку. На такий же термін банк "Преміум" відключений від "Системи підтвердження угод на валютному міжбанку" (УПС).
На практиці такі санкції означають, що перші два банки не зможуть продавати (купувати) валюту в НБУ. Тобто фактично не зможуть брати участь у валютних аукціонах та інтервенціях Нацбанку. Нагадаємо: уже більше місяця регулятор під час своїх інтервенцій продає валюту з резервів винятково для погашення зовнішньої заборгованості комбанків. При цьому "Партнер-Банк" і Сигмабанк не обтяжені подібною заборгованістю.
Втім, і серед завсідників цільових валютних аукціонів ці банки помічені не були. З банком "Преміум" справи йдуть набагато серйозніше. Фактично НБУ відсторонив його від валютного ринку, адже, відповідно до постанови НБУ №281 від 10.08.05 р., банк повинен торгувати валютою (зокрема клієнтською) тільки через УПС. Нагадаємо: ще місяць тому Віктор Ющенко наказав силовикам і Нацбанку перевірити 25 банків, які були помічені у спекуляціях на валютному ринку наприкінці лютого.
Справедливості заради варто відзначити, що рішучі дії НБУ позитивно впливають на валютний ринок - останні два тижні курс гривні стабілізувався і коливається у діапазоні 8,2-8,4 грн./USD. І це незважаючи на надлишкову ліквідність банківського сектора, що ще зовсім нещодавно йшла на валютний ринок. Протягом минулого тижня залишки на коррахунках банків досягали рекордних за останні місяці 20 млрд грн. При цьому міжбанківські ресурси продовжили дешевшати - середньозважені ставки за кредитами overnight коливалися у діапазоні всього 6-8% річних.
"Ринку дали зрозуміти, що за непокору НБУ будуть бити по руках. Усі бояться виявитися крайніми, це ускладнює проведення спекуляцій", - зізнається голова правління невеликого київського банку. У самому Нацбанку вже святкують перемогу.
"Міжбанк сьогодні посміявся над песимістами. Помилилися ті, хто припускав, що різке збільшення рефінансування у березні поставить під загрозу зміцнення курсу гривні", - тішився 1 квітня Валерій Литвицький, керівник групи радників голови НБУ.
За його словами, на 1 квітня міжнародні резерви Нацбанку склали $25,4 млрд (з урахуванням траншу від МВФ в $4,5 млрд). Виходить, чисті резерви впали до $20,9 млрд.
Дмитро Гріньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас