Проблемних банків все більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемних банків все більше

Кредит&Депозит
21659
МВФ готовий надати Україні другий транш кредиту коштів тільки після того, як будуть зроблені реальні кроки з рекапіталізації банків
Тим часом, сьогодні допомоги в держави попросили вже 26 банків, грошей на підтримку яких поки немає.
Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) має намір обговорити з Україною одержання нею другого траншу кредиту 7-9 квітня в Києві, повідомив у п'ятницю фонд. За словами джерела в правлінні Нацбанку, МВФ дав уряду і НБУ зрозуміти, що не надасть другий транш, поки уряд не почне рекапіталізацію банків. "Питання наповнення бюджету на другому місці", - говорить чиновник.
Незважаючи на це, Мінфін не квапиться рекапіталізувати навіть чотири найбільші банки (Укрпромбанк, "Надра", "Фінанси та Кредит" і Укргазбанк). "Уряд постійний знаходить причини, щоб відкласти перший крок", - відзначає чиновник. Зараз Мінфін міркує над тим, як буде оцінювати контрольні пакети акцій націоналізованих банків.
Банкіри обережно ставляться до підготовки методики оцінки. "Можливо, визначення вартості кожного банку буде здійснюватися непрозоро", - говорить голова правління одного з найбільших банків. Він вважає, що контролювати дії чиновників могли б міжнародні фінансові організації, які повинні входити в капітал націоналізованих банків.
Однак МФО взяли на себе іншу роль - вони підтримують тільки банки з іноземним капіталом, яким надають субординовані кредити на поповнення капіталу. На думку почесного президента Укргазбанку Василя Горбаля, утягнути МФО в управління націоналізованими банками можна було б через інститут незалежних директорів. Але таких домовленостей між іноземними донорами і Кабміном поки немає.
Деякі фінансисти розцінюють ігри навколо процесу рекапіталізації як спроби уряду затягти цей процес. "Кабміну невигідно направляти гроші на рекапіталізацію банків", - говорить один банкір. За його словами, для Кабміну більш прийнятний варіант - підвищення капіталу держбанків, які могли б направити отримані ресурси на кредитування теплових і енергетичних компаній, а ті розрахувалися б з НАК "Нафтогаз України". Крім того, уряд не квапиться входити в статутні капітали комбанків, поки з питанням держдопомоги не визначаться акціонери ПриватБанку.
Радник міністра економіки Сергій Яременко вважає, що подальше зволікання влади із процесом входження в капітал комбанків приведе до поглиблення кризи в банківській системі. "Уряд прийде до того, що буде націоналізувати вже повністю непрацюючі банки з мертвими активами", - говорить експерт. За його словами, сьогодні навіть у працюючих банках існує величезна проблема невиплат з боку платоспроможних клієнтів. "Усі прагнуть пролонгувати кредити на 2-3 роки і відмовляються від сплати відсотків. У результаті обсяги погашення різко падають, що приводить до паралічу діяльності банків", - говорить економіст. Тому якщо держава буде затягувати процес рекапіталізації банків, криза неплатежів стане масовою, і відновити систему буде вже неможливо.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас