Інвестор: Економіку країни можуть урятувати агробізнес та інтелектуали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестор: Економіку країни можуть урятувати агробізнес та інтелектуали

Валюта
1565
Інвестор Кирило Дмитрієв, управляючий капіталом у $1 млрд., вважає, що безробіття для України страшніше за дефолт. А економіку країни можуть урятувати агробізнес та інтелектуали
Здавалося б, що може поєднувати Кирила Дмитрієва, управляючого партнера і президента інвестфонду Icon Private Equity, із семиразовим чемпіоном світу "Формули-1" Михаелем Шумахером або засновником Google Сергієм Бріном. А поєднує їх слово "най" - ці люди ввійшли в затверджений Всесвітнім економічним форумом у Давосі список Young Global Leaders - 200 молодих, перспективних і впливових бізнесменів світу. За назвою Icon Private Equity стоять угоди його творця із продажу російського DeltaBank компанії General Electric, DeltaCredit - компанії Societe Generale, акцій СТ Media - компанії Fidelity Investments. А його фонд Icon Private Equity - один з найбільших фондів прямих інвестицій у СНД із загальним капіталом понад $1 млрд.
Тепер Кирило Дмитрієв вирішив активніше працювати в Україні. Фокусу він розповів, яким бачить майбутнє країни і що чекає вітчизняну економіку.
- Зараз багато говорять про загрозу дефолту в Україні. Ви вважаєте, що це реально?
- Дефолт цілком імовірний. Не з погляду держборгу, він власне не занадто великий. Більш небезпечними є дефолти підприємств, нездатних повертати свої борги. Неплатежі компаній завдають наймогутнішого удару у банківську систему. Необхідно почати термінові заходи, щоб не допустити дефолту всієї економічної системи і запобігти сплеску безробіття.
- Як держава може боротися з безробіттям? Підтримувати неконкурентні підприємства?
- Не можна створити нові робочі місця, не підтримуючи існуючі підприємства. При цьому потрібно чітко розділити їх на три категорії. Перші можуть стати базою стратегічної конкурентноздатності України. Другі - не стратегічні, але системотворчі, - варто підтримувати. Я раніше вважав, що потрібно надавати допомогу лише підприємствам першої категорії. Але у зв'язку із кризою моя думка змінилася: необхідно кредитувати і зберігати другі, оскільки це робочі місця. Ну а третя категорія - ті компанії, які ніколи не зможуть стати конкурентноздатними. Людям, що працювали на цих підприємствах, потрібно забезпечити зайнятість в інфраструктурних держпроектах - у будівництві залізниць, автомагістралей, телекомунікацій.
- А яка галузь може витягнути вітчизняну економіку?
- Агробізнес. Ціни на сільгосппродукцію почнуть зростати. Зараз багато аграріїв у міру проблем, що звалилися на них, не сіють, відповідно, урожай буде меншим. А людям однаково потрібно їсти. Крім того, необхідно створити сектор інтелектуальних послуг. В Україні дуже багато талановитих професійних програмістів, вчених, інженерів. Велику роль у порятунку нашої економіки може зіграти експорт.
- Виходить, нинішня девальвація гривні корисна, адже вона грає на руку експортерам?
- Девальвація повинна була відбутися обов'язково. Завдяки цьому українські товари стають дешевшими. Але якщо вона набере катастрофічних масштабів, це знецінить багато чого з того, що є в людей.
- Гривня буде знецінюватися й далі?
- Це залежить від дій Нацбанку. Якщо він почне проводити консолідовану політику, тоді гривня ще трохи девальвується, а потім триматиметься приблизно на одному рівні. Але якщо все залишиться так, як зараз, то національна валюта буде дешевшати.
- Чи з'явиться найближчим часом альтернатива долару?
- Багато країн виявилися заручниками американської системи. США зараз почнуть друкувати багато грошей, і долар може почати знецінюватися. Держави, які розуміють, що їм буде погано, висунули ідею введення регіональних валют. Це шлях до меншої залежності від глобальних криз.
- Чи може стати регіональною валютою російський рубль?
- Рух у цьому напрямку правильний, можливо, він буде пов'язаний із продажем енергоносіїв за рублі або кредитуванням у рублях за межами Росії.
- Ви придбали у Миколи Лагуна 49% Дельта-Банку. Не вважаєте, що зробили помилку?
- Ні, у Дельта-Банку модель набагато краща, ніж у 90% українських фінустанов. Які банки взагалі не мають можливості вижити? По-перше ті, що видавали іпотеку в доларах. Якщо вони видали 20-річну іпотеку під 12% річних, а зараз вартість капіталу - 20%, то шансів у них немає. По-друге, банки, які кредитували девелоперів. А модель споживчого кредитування, за якою кредитний портфель розподілений на дуже велику кількість людей, при гарній системі управління ризиками виявилася найбільш стійкою.
- З чим пов'язане ваше призначення в Наглядацьку раду Промінвестбанку?
- Щоб повернути довіру українців до вітчизняних банків, необхідно створювати острівці стабільності. Я впевнений, що Промінвестбанк, опираючись на ресурси ЗЕБ, може стати одним з головних елементів надійності фінансової системи України.
- Які галузі вам ще цікаві в Україні?
- Телекомунікації. Ми побудуємо найбільше підприємство, що надає послуги швидкісного бездротового широкополосного доступу в інтернет. Разом з Intel Capital ми вже інвестували в перспективну компанію на цьому ринку - УНТ. Я великий шанувальник бездротових технологій, оскільки знаю, що таке будувати масивні кабельні мережі. Я створив у Росії НТК - це зараз найбільший оператор кабельного телебачення.
- Багато наших аналітиків стверджують, що цього року росіяни будуть скуповувати українські підприємства задешево.
- Українські компанії зараз зіштовхнулися із серйозними проблемами. Але розуміння того, наскільки різко погіршується економіка, люди розуміють не відразу. Угоди почнуть укладати з тими підприємствами, які визнають: криза серйозна, завдання - вижити, а той, у кого сьогодні виявляться кошти, може стати абсолютним лідером індустрії. Я думаю, угоди будуть укладатися в агроіндустрії, металургії, вуглепромі. Але ціни, на жаль, виявляться вкрай низькими.
- Які причини глобальної економічної кризи?
- Одні лежать на поверхні, інші - більш глибинні. До першого можна назвати неконтрольоване зростання числа незабезпечених фінансових інструментів - віртуальних грошей, "фантиків". У якийсь момент за горою "фантиків" фінансисти не помітили ризиків. На ринку було безліч штучно роздутих пухирів. Глибинні причини криються в психології менеджерів, які приходять до управління в періоди бурхливого зростання. Загальний підйом провокує більші, часто невиправдані ризики.
- Наскільки значним є відтік капіталу з України у зв'язку із кризою?
- Відтік величезний, і це пов'язано не тільки зі світовими економічними проблемами. У інвесторів немає довіри до державних інститутів України.
- Чи знизився ваш особистий рівень споживання у зв'язку із кризою?
- Криза торкнулася абсолютно всіх. Але я завжди був прихильником розумного споживання, тому мій рівень витрат змінився не сильно.
- Американські фінансисти ще торік говорили про те, що інвестиційний банкінг зазнав краху. Ви продовжуєте називати себе інвестиційним банкіром?
- Це омана, коли інвесторів називають інвестбанкірами. Інвестбанкіри допомагають укладати угоди злиття і поглинання, залучати боргове фінансування і одержують комісійну винагороду. Більшість інвестбанків дійсно зазнає значних труднощів. Інвестори вкладають кошти в компанії, розвивають бізнеси і заробляють на зростанні їх вартості. Я як був інвестором, так ним і залишаюся.
Марія Шамота
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас