Найбагатші люди України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбагатші люди України

4878
Фокус продовжує знайомити читачів з українськими мультимільйонерами. Цього року ми значно розширили наш список, хоча через економічну кризу найбагатші люди України стали набагато біднішими.
Як і у попередні роки, у новий рейтинг Фокуса "150 найбагатших людей України" увійшли тільки ті, чиє право власності підтверджене інформацією з відкритих джерел: звітів компаній, публікацій у пресі, заяв самих власників, а також даними інвестиційних компаній та експертів. Фокус звертався безпосередньо до власників та акціонерів компаній із проханням розкрити структуру активів. А оцінка власності проводилася аналітичною групою, до якої увійшли інвестиційні консультанти і галузеві експерти, які розробили спеціально для Фокуса методику розрахунку.
Структура багатьох компаній не дозволяє зі 100-відсотковою впевненістю оцінити їхні борги, тому при проведенні підрахунків ми їх не враховували. До того ж питання, хто, кому і скільки винен, іноді мандрує судовими інстанціями. Наприклад, оцінюючи статок Дмитра Фірташа (№12 рейтингу) ми не враховували спірний обсяг природного газу, право власності на який повинен визначити суд.
Вхідні і вихідні
На жаль, великі українські бізнесмени поки не готові відкрито заявляти про своє багатство. У торішньому рейтингу Фокус акцентував увагу на тому, що реальна, а не декларована публічність дозволяє точніше та об'єктивніше оцінити розмір власності того чи іншого учасника. Саме відкритість компанії SCM, що належить Ринату Ахметову, дозволила йому і цього року зайняти першу позицію, нехай і з незначним відривом від Віктора Пінчука.
Прагнення до цивілізованості та публічності, що демонстрували найбільші компанії останнім часом, дало нам можливість збільшити кількість учасників рейтингу до 150 осіб, а також посилити вимоги до претендентів на топ-150. Цього року в число кандидатів увійшли тільки ті, хто протягом року помітно проявлявся в бізнесі.
Тому в поточному списку багатих людей України ви не зустрінете Олега та Ігоря Чуркіних (у 2008 р. №111), а також Гаррі Корогодського, Олександра Меламуда та Михайла Шпільмана (у 2008 р. №89-91), чия ділова активність після продажу київського ТЦ "Глобус" наблизилася до нуля. Подібна доля й у Михайла Щеголевського (у 2008 р. №109), Олександра Дементієвського (у 2008 р. №110) і партнера по групі "Брінкфорд" Давида Жванії - Олександра Іоселіані (у 2008 р. №124).
Присутні в нашому рейтингу й іноземні громадяни, але тільки ті, чиї головні активи розташовані в Україні, наприклад Костянтин Григоришин (№10) і Вадим Новинський (№9). З цієї ж причини до списку Фокуса не ввійшов колишній співвласник телеканалу "1+1" Борис Фуксман, чий основний бізнес, за інформацією учасників ринку, перебуває в Західній Європі.
Обнесені кризою
Якщо до кінця 2008 року можна було говорити, що спад в Україні більш-менш відповідає кризовим процесам у світі, то з початку 2009-го стагнація усередині країни набула характеру снігової лавини. Саме тому Фокус порахував за важливе показати, які зміни відбулися зі статками, починаючи із січня.
Хто як падав
Зниження вартості активів у галузях, 2008 р.
-89,5%Фінанси
-87,5% Будівництво та нерухомість
-81,1% Рітейл
-73,2% Металургія
-54,8% Нафтогазова промисловість
Зараз уже можна із упевненістю говорити про те, що галузі, які, власне кажучи, зробили деяких наших бізнесменів надбагатими, сьогодні стрімко їх же розоряють. Якщо торік найбільше зростання доходів приносили металургія, машинобудування та енергетика, то сьогодні наявність активів у цих галузях найчастіше додає усе більше головного болю їхнім власникам. Максимальних втрат у грошовому еквіваленті зазнали саме металурги.
Навіть незважаючи на те, що Ринату Ахметову вдалося зберегти лідерство в клубі українських олігархів, втрати його величезні - $10,9 млрд. Крім нього, величезних втрат зазнали ще 11 учасників торішнього рейтингу, що призвело до скорочення списку українських мільярдерів до чотирьох людей.
Мінімізувати збитки зуміли ті, кого свого часу привабили енергетичні активи. А деякі, як, наприклад, акціонери ЗАТ "АРС" Сергій Кий (№34 у 2009 р.) і Ігор Гуменюк (№44 у 2009 р.), навіть збільшили з початку року свій капітал завдяки поставкам енергетичного вугілля, у якому український уряд бачить заміну природному газу, що дорожчає.
Але все-таки найскрутніша ситуація склалася у банківській сфері, будівництві та рітейлі. На думку експертів, урятувати багато компаній може тільки участь у їхній долі держави або наявність вільних коштів у самих власників.
Незважаючи на настільки обтяжуючу картину, Фокус сподівається, що при підготовці наступного рейтингу найбагатших людей України збільшиться не тільки кількість учасників, але й вартість їхніх активів. Адже, як підсумок з поточного рейтингу, розмір їхніх капіталів прямо залежить від економічної ситуації в країні, а виходить, у її поліпшенні зацікавлені всі.
Руйнування у розрізі
Загальний статок учасників торішнього рейтингу перевищував $100 млрд. У поточному році він становить дещо більше $30 млрд. Однак головним сюрпризом 2009-го стало не те, наскільки зубожіли українські мільйонери. Цілком передбачувано, що статки багатьох під ударами економічної кризи зменшилися суттєво. Дивує, з якою стрімкістю танули їхні капітали.
Вони встояли
Зменшення статків на 30-40% порівняно з 2008 роком можна вважати мінімальними втратами, а значить, великим успіхом.
1. Сергій Тігіпко, група ТАС
втрати, млн. $283,8
від минулого року -31%
2. Леонід Черновецький, мер Києва
втрати, млн. $344,9
від минулого року -35%
3. Андрій і Сергій Клюєви, "Укрпідшипник"
втрати, млн. $278,2
від минулого року -44%
Гроші не тільки папір
Значно поліпшити свої позиції в рейтингу вдалося тим бізнесменам, які встигли до настання лихоліть продати за гарну ціну свої активи. В умовах кризи різко зростає цінність готівки (на жаргоні - "кеш"). З одного боку, власник "грошового мішка" може втримати на плаву свої володіння, з іншого боку - примножити їхню кількість, скуповуючи нові практично за безцінь.
Так, вчасно вийшовши з банківського бізнесу, Леонід Чернівецький і Сергій Тігіпко піднялися в списку на 11 і 14 позицій. Зміцнив свої позиції Віктор Пінчук, а Леонід Юрушев завдяки вдалим угодам піднявся порівняно з минулим роком на 5 пунктів.
Усе втрачено
Ті, хто втратив більше 90% своїх капіталів порівняно з 2008 роком - головні невдахи рейтингу
1. Ігор Гіленко, банк "Надра"
втрати, млн. $583,5
від минулого року -96%
2. Сергій Лагур, банк "Надра"
втрати, млн. $630,7
від минулого року -95%
3. Володимир Костерін, Трансбанк
втрати, млн. $618,5
від минулого року -94%
Співають романси
Якщо до 2008 року банківська діяльність приносила відчутний дохід, то тепер багато банків знецінилися в рази. І вже до 2010 року багато ще нещодавно успішних банкірів можуть взагалі втратити статус мільйонерів.
У грошовому вираженні найсильніше постраждав колишній хазяїн Промінвестбанку Володимир Матвієнко, що з лютого 2008 року зубожів на $926 млн. і опустився в рейтингу Фокуса відразу на 45 позицій. Також вийшли із клубу українські мільярдери брати Олександр і Сергій Буряки (у 2008 р. №19 і 20), що опустилися в рейтингу на 22 позиції. Колишні великі акціонери банку "Надра" Сергій Лагур, Ігор Гіленко і Вадим П'ятов також втратили більше 90% своїх торішніх статків, що в остаточному підсумку не дозволило останньому ввійти до списку найбагатших людей України.
Продати не можна будувати
Проблема, у якому місці фрази поставити кому, сьогодні все частіше турбує учасників ринку нерухомості. В основному будівництво велося за рахунок кредитних коштів, які забезпечували уведення в експлуатацію нових об'єктів і стимулювали зростання цін. В умовах ресурсного голоду багато компаній були змушені заморожувати об'єкти, а деякі з них опинилися на межі банкрутства. Якщо додати сюди необхідність повертати кредити, часто короткострокові, то не дивно, що найзначнішим падінням за підсумками року відзначився Лев Парцхаладзе, вартість активів якого зменшилася більш ніж у 10 разів. Приналежна йому компанія "ХХІ століття" змушена виставити на продаж більшу частину своїх активів значно дешевше, ніж передбачалося.
Не дотяглися
Розвиток роздрібних мереж часто відбувався за рахунок залучення кредитних коштів. Саме це призвело до того, що вартість активів у цій сфері впала більш ніж на 80%. Лідер падіння Роман Лунін, власник однієї з найбільших торговельних мереж "Велика кишеня", поєднавши рітейл і будівництво торговельних площ, втратив $588 млн. Менше постраждали співвласники Fozzy Group Роман Чигир і Олег Сотніков, що втратили по $134 млн. Активи основного акціонера групи Володимира Костельмана подешевшали на $340 млн.
Як проводилася оцінка статків
• ураховувалися тільки видимі активи компаній на підставі офіційних даних, публічної інформації, заяв самих власників і консультацій з експертами;
• якщо власність розподіляється між членами родини, ураховувалася загальна вартість активів;
• якщо учасники рейтингу належать до однієї групи з розмитою структурою власності, оцінка проводилася виходячи з аналізу прямої участі в основній компанії групи;
• ураховувалася вартість акцій компаній, якими володіє учасник рейтингу, нерухомість, а також отримані доходи (витрати) від реалізації (покупки) активів за час проведення оцінки;
• оцінювалися тільки підприємства, річний виторг яких перевищує 10 млн. грн.;
• для публічних компаній як оцінка бралася їхня капіталізація станом на 14 березня 2009 р.;
• оцінка непублічних компаній проводилася порівняльним методом, з використанням компаній-аналогів, акції яких торгуються на фондових біржах Східної Європи і СНД;
• для закордонних активів оцінка проводилася тільки за наявності достатньої та достовірної інформації;
• оцінка будівельних компаній проводилася виходячи з вартості реалізованих об'єктів, що перебувають у їхній власності;
• ураховувалися завершені угоди злиття і поглинання. Якщо сума угоди не оголошувалась, її оцінка проводилася експертним шляхом.
Не оцінювалися
• активи, що перебувають у пасивному управлінні, право власності учасника на які чітко не простежується;
• особисте майно учасників, а також грошові заощадження;
• оскаржувана власність або майно, права на які не можна визначити однозначно.
Нурислам Зубаїров
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас