"Ъ": Фіскальні відомства ледве перевиконують плани — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Фіскальні відомства ледве перевиконують плани

Казна та Політика
1399
Державна податкова адміністрація виявилася єдиним відомством, що повідомило результати виконання бюджету в березні. Ні Мінфін, ні Держказначейство, ні Держмитниця бюджетну звітність не оприлюднили. Прес-служба ДПАУ з посиланням на оперативні дані департаменту економічного аналізу заявила, що в I кварталі ДПАУ перерахувала в загальний фонд держбюджету 22,2 млрд грн, що на 668,5 млн грн, або 3,1%, більше від плану Мінфіну. У січні-березні перевиконані відрахування по основних податках: податку на прибуток зібрано 7,3 млрд грн (+1,1 млрд грн до плану), ПДВ – 10,6 млрд грн (+147,6 млн грн), ренти за газ – 199,7 млн грн (+69,2 млн грн). Відшкодовано ПДВ на 7,1 млрд грн.
У березні податківці перерахували в загальний фонд держбюджету 7,603 млрд грн (+1,6% до плану), хоча на 23 березня відомство виконувало зобов'язання перед бюджетом усього на 27,8%. З урахуванням відшкодування близько 2,5 млрд грн ПФТС у бюджеті залишилося 5,089 млрд грн (+1,9%). За словами джерела Ъ у ДПАУ, за відсутності в березні строку сплати податку на прибуток саме за рахунок нього вдалося виконати план – додатково зібрали 655 млн грн (план – 1,762 млрд грн). "Підприємства Донецька і Дніпропетровська виплатили дивіденди", - пояснив він. Уперше з початку року ДПАУ не в повному обсязі зібрала ПДВ – недоотримано 296 млн грн (перераховано 3,806 млрд грн). У лютому план щодо ПДВ становив 2,5 млрд грн, а в березні Мінфін установив план у розмірі 4,1 млрд грн, враховуючи перехідні платежі лютого.
У Держмитниці неохоче розповідали про свої перерахування в держбюджет, незважаючи на нібито 100-процентне виконання. За словами джерела Ъ, Мінфін запланував для митниці зібрати в загальний фонд 6,9 млрд грн, стільки ж було перераховано. "В основному це ПДВ із газу, по I кварталу в нас виконання", - відзначив співрозмовник. За тиждень до кінця березня Держказначейство констатувало виконання планів митницею всього на 53,8%. Невідомо, виконаний чи в цілому загальний фонд бюджету за доходами – Держказначейство не оприлюднить цю інформацію. За даними Рахункової палати, у січні-лютому 2009 року загальний фонд бюджету був виконаний за доходами на 95%, за видатками – на 92,2%.
Аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Владислав Комаров вважає, що якби з виконанням бюджету в березні не було проблем, то Держказначейство і Кабмін відразу відзвітувалися б про це. Держорганам є що приховувати, припускає він. "Ситуація у квітні буде погіршуватися, і про це свідчать декілька факторів. Якщо в лютому був невеликий сплеск активності в металургів, то у квітні в них практично немає замовлень, - говорить аналітик. - Очевидно, що скорочується і резерв міцності: у квітні немає строків сплати податку на прибуток, авансових платежів. Дивідендів і газу, який можна розмитнити, також уже може не бути".
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас