Україна відступила на крок від дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна відступила на крок від дефолту

6383
Березень став першим місяцем з початку кризи, коли західні інвестори поліпшили свою оцінку платоспроможності України. Про це говорить зміна показника EMBI+Україна, який за минулий місяць зменшився з 3538 пунктів до 2752, або на 20,2%.
Другий показник, що характеризує ризик країни, - кредитно-дефолтні свопи СDS (страховка від дефолту на п'ятирічні євробонди України) - також знизився до початку квітня зі свого історичного максимуму 5304 пункту (10 березня 2009 року) до 3817 пунктів, або на 28%.
Варто відзначити, що із середини березня зменшилася прибутковість не тільки державних боргових паперів, але й багатьох корпоративних євробондів.
Так, за останні три тижні прибутковість по бондах банку "Форум" (з погашенням в 2009 році) знизилася на 7% - до 44%, "Азовсталі" (2011-й) зменшилася на 10% - до 76%, ПриватБанку (2016-й) впала майже на 40% - до 50,6%.
Експерти вважають, що 20-30%-ве зменшення значень EMBI+Україна і CDS (кредитно-дефолтних свопів) з одночасним зниженням прибутковості корпоративних євробондів свідчить якщо не про відновлення довіри, то про появу інтересу до українських паперів з боку західних інвесторів. Крім цього, євробонди стають усе більш популярним інструментом інвестування серед українців, що створює додатковий попит на ці папери і як результат приводить до зниження їх прибутковості.
Україна - країна гарних новин
Вітчизняні учасники ринку вважають, що основною причиною проблиску оптимізму стала низка позитивних новин, що стосуються фінансового сектору України. По-перше, сальдо платіжного балансу другий місяць показує позитивне значення.
"Профіциту торговельного балансу, зафіксованого в січні, не було з вересня 2007 року (за січень-лютий 2009 року позитивне сальдо склало 29 мільйонів доларів. - ред.). Поліпшення стану зовнішньоторговельного балансу цього року хоча й було цілком очікуваним (через девальвацію гривні і зниження внутрішнього споживання), однак мало хто очікував, що поліпшення будуть такі відчутні і відбудуться вже в перші місяці року. Тому вирівнювання торговельного балансу можна було розцінити як позитив", - пояснює аналітик інвесткомпанії "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач.
По-друге, у березні суттєво потеплішали відносини між Україною і Міжнародним валютним фондом. І якби не політичні суперечки, що перешкодили депутатам Верховної Ради проголосувати за три антикризові законопроекти, то місія МВФ могла б відновити свою роботу в Україні вже на наступному тижні.
Крім цього, протягом усього березня НБУ й уряд навперебій обіцяли з дня на день почати рекапіталізацію банків, що вселяло надію в стабілізацію банківської системи.
На думку аналітиків, кожна із цих подій окремо не має вирішального значення для іноземних інвесторів, але та обставина, що ці новини йшли одна за іншою, дозволила створити видимість поліпшення ситуації. "Усі прекрасно розуміють, що основні проблеми України - падіння виробництва і девальвація гривні - нікуди не ділися. Але позитивні новини наклались одна на іншу, що й підштовхнуло котирування по облігаціях вгору", - вважає Анастасія Головач.
Рівняння на МВФ
Незважаючи на березневе зниження прибутковості українських євробондів, прогнозувати, що й у квітні ця тенденція збережеться, ніхто з експертів не поспішає.
"Говорити про те, що всі проблеми країни вже вирішені, однозначно рано. Котирування євробондів і значення CDS як і раніше свідчать про те, що ринок оцінює ризик дефолту України і наших емітентів як достатньо високий. Про якісь значимі зміни можна буде говорити ближче під кінець року", - вважає керівник аналітичного управління групи компаній "Трійка Діалог" Олександр Кудрін.
"Визначальною у квітні буде ситуація із кредитом МВФ. Від нього залежить не тільки макроекономічна ситуація усередині країни, але й оцінка ризику України в очах західних інвесторів, - вважає старший аналітик компанії "Astrum Інвестиційний Менеджмент" Сергій Фурса. - Справа в тому, що на рішення МВФ орієнтуються ЄБРР і Світовий банк і окремі держави, які можуть підтримати деякі українські фінустанови та уряд. Також визначальну роль кредит МВФ відіграє для збереження стабільності курсу гривні. А це основні фактори, на які орієнтуються приватні інвестори".
Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас