Шахраїв підрахували — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраїв підрахували

Казна та Політика
1479
Колекторські компанії розробили критерії, за якими відрізняють одних шахраїв від інших, а їх усіх - від добропорядних позичальників
За спостереженнями фахівців Незалежного колекторського агентства, шахрайські схеми не народжуються в Україні, а запозичені в країн СНД і Східної Європи. Аналітики "НКА" виділили основні групи позичальників, які оформлювали кредити з використанням шахрайських схем. За словами начальника керування дистанційної роботи з боржниками Сергія Коренєва, їх три.
У першу потрапляють шахраї, що одержали позику за участі співробітників банку. Вона є найпоширенішою (50% шахраїв). "Найбільш широкі можливості для здійснення протизаконних дій при видачі кредиту мають несумлінні співробітники банку", - пояснює він.
Шахраї використовують способи, що передбачають обхід банківського скорингу або кредитного комітету, і причетність співробітників банку довести важко. Наприклад, шахрай домовляється зі співробітником банку про внесення в скорингову систему свідомо неправдивої інформації. Або він надає співробітникові банку неправдиві дані і довідки, які останній рекомендує оформити так, щоб скоринг або кредитний комітет прийняли позитивне рішення про видачу кредиту.
Особливо популярним є оформлення позики на чужі документи, наприклад, крадені або загублені паспорти, а також на "відмовні" документи. "В останньому випадку документи були подані на розгляд, скорингова програма відмовила у видачі кредиту і позичальник його не одержав, - пояснює Сергій Коренєв. - Після відходу позичальника з банку несумлінний банківський співробітник, внісши коректування в інформацію, одержує кредит на підставну особу".
У другу групу виділяють шахраїв, що одержали позику обманом громадян і банківських співробітників. "Ця група використовує довіру громадян для оформлення кредитів на їхні документи. Як правило, шахраї влаштовують конкурси або розіграші, щоб потенційний позичальник оформив на себе кредит і передав гроші шахраєві, - говорить Сергій Коренєв. - Виявити таких шахраїв можна тільки після того, як буде порушена кримінальна справа. До цього операція виглядає, як звичайне оформлення кредиту, а переконання позичальника про те, що не оформлював кредит, звучать, як спроба ухилення від оплати". Частка цієї групи становить 40-45% від виявлених фактів.
Третя група є нечисленною і становить інші 5-10%. У неї входять такі види шахрайства, як оформлення кредиту і передача коштів родичці, знайомим, роботодавцям.
Портрет середньостатистичного шахрая, за словами президента Асоціації колекторського бізнесу, директора Європейського агентства з повернення боргів Олександра Ільчука, виглядає так. Це чоловік 25-45 років, який одержує кредит за загубленими документами, пред'являючи підроблену довідку про заробітну плату з високим щомісячним доходом, який, як правило, зазначений в округлених цифрах (приміром, 5 тис. грн.). Сегменти, у яких найчастіше використовуються шахрайські схеми - споживче кредитування і незабезпечені кредити готівкою на суму до 15 тис. грн.
На думку Олександра Ільчука, значний обсяг кредитів, виданих шахраям, можна пояснити навіть не низькою якістю скорингових систем, а скоріше їх відсутністю в більшості фінансово-кредитних установ, які працюють у сегменті масового кредитування. Крім того, за його словами, позначається і низька кваліфікація менеджерів, які займаються видачею кредитів. "Як правило, на цю роботу беруть студентів, які тільки що закінчили вуз і не мають практики, - відзначає він. - Досвідчений менеджер в 50-80% випадків легко визначає шахраїв".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас