Довга дорога до вкладу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довга дорога до вкладу

Фондовий ринок
8726
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг готує зміни в законодавство щодо скасування автоматичної пролонгації депозитних договорів. Банки не бачать у цьому сенсу.
Банки зловживають автоматичною пролонгацією депозитних договорів, вважає голова Держфінпослуг Віктор Суслов. У договір записується норма, відповідно до якої якщо клієнт банку в день закінчення договору не забрав депозит, то банк має право продовжити його на такий же термін на колишніх умовах. Оскільки багато клієнтів просто забувають або не можуть прийти в цей день, їм, по-перше, депозити не повертають, і, по-друге, найчастіше пролонгують на свідомо невигідних умовах: наприклад, під знижені відсотки.
Тому, переконаний пан Суслов, необхідно надати право самому клієнтові ухвалювати рішення. "По закінченню договору гроші повинні переводитися на поточний рахунок, з якого вкладник або знімає їх, або продовжує депозитний договір", - вважає він.
Банкіри такий підхід вважають надто радикальним. За словами Антона Шаперенкова, начальника департаменту роздрібного бізнесу VAB Банку, банк обов'язково зв'язується із клієнтом напередодні закінчення терміну депозиту і нагадує про це. І якщо клієнт не може прийти в банк у день закінчення депозиту, він може оформити доручення на одержання депозиту (зовсім безкоштовно) або дати доручення банку на перерахування коштів на інший рахунок по закінченню терміну депозиту.
До того ж, за словами начальника управління клієнтської політики банку "Контракт" Катерини Горбач, якщо вклад був пролонгований автоматично, а клієнт через якийсь час звертається в банк, щоб повернути свій вклад і відсотки, гроші видаються в повному обсязі. "У цьому випадку процентна ставка за період після закінчення терміну дії початкового договору і до моменту зняття вкладу клієнтом перераховується, виходячи зі ставки 1% річних", - розповідає вона. Правда, банкіри зізнаються, що в цей час достроково депозит зняти не можна, оскільки є обмеження постанови НБУ №413 про неможливість дострокового розірвання депозитного договору, але запевняють, що мораторій уже на ладан дихає.
При цьому банкіри заперечують звинувачення в маніпуляції ставками, киваючи на несумлінних учасників ринку. "Є банки, які використовують пункт про пролонгацію як відмовку, для затягування видачі депозитів, - говорить пані Горбач. - Таким банкам цей пункт дає короткострокову вигоду, але невидача грошей на першу вимогу знищує репутацію банку". При цьому, за її словами, автоматична пролонгація в пристойних банків використовується насамперед в інтересах клієнтів, щоб нарахування відсотків на їхні вклади тривало і по закінченню терміну дії старого договору. "Як правило, автоматична пролонгація депозиту відбувається за процентною ставкою, що діє по даному виду вкладу на момент пролонгації, а не на момент розміщення депозиту", - запевняє пан Шаперенков. І в кожному разі ставка по пролонгованому депозиту набагато вища, ніж якби кошти перераховувалися на поточний рахунок.
Проте складно не погодитися з Віктором Сусловим, який вважає, що заборона автоматичної пролонгації депозитних договорів на даному етапі може підвищити довіру до банківської системи і стримати відтік коштів населення з рахунків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас