Експерти: Світовий ринок M&A "котиться під укіс", швидке відновлення малоймовірне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Світовий ринок M&A "котиться під укіс", швидке відновлення малоймовірне

1188
Підсумки першого кварталу 2009 року не дозволяють сподіватися на швидке відновлення ринку корпоративних злиттів і поглинань, пише газета The Wall Street Journal. Цей процес може зайняти ще рік або навіть більше, стверджують провідні юристи і фінансові аналітики в сфері M&A.
Обсяг світового ринку M&A скоротився в першому кварталі на 21% у порівнянні із січнем-березнем 2008 року і на 11% у порівнянні із четвертим кварталом. Усього в першому кварталі 2009 року були укладені злиття та поглинання на $553 млрд.
У країнах Європи, Близького Сходу та Африки обсяг злиттів і поглинань склав $181 млрд у першому кварталі, на 42% менше, ніж за підсумками аналогічного періоду 2008 року, за даними Dealogic.
Найбільш позитивними були результати минулого кварталу в США, де сума угод M&A виросла на 39% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року - до $215 млрд. Обсяг злиттів і поглинань у США майже подвоївся в січні-березні в порівнянні з попереднім кварталом.
Однак таке зростання у доларовому вираженні стало результатом укладання двох великих угод у фармацевтичному секторі, на які припало більше половини вартості всіх злиттів і поглинань у Сполучених Штатах за перші три місяці поточного року: Pfizer Inc. придбала Wyeth за $68 млрд, а Merck & Co. заплатила $41 млрд за Schering-Plough Corp. Число угод M&A при цьому впало на 30% - до 1668, і більшість із них були укладені на незначні суми.
"M&A - прекрасний бізнес, але він завжди відрізнявся циклічністю, і зараз ми перебуваємо на знижувальному витку циклу", - стверджує голова підрозділу M&A банку Citigroup Inc. Марк Шафір.
Одним з факторів, що ускладнюють укладання угод, є нестача кредитування, яке експерти називають "паливом для двигуна M&A". Компанії з низькими кредитними рейтингами практично не в змозі залучити кошти, і навіть тим, хто має найвищі рейтинги, доводиться погоджуватися на дуже дорогі кредити, відзначають аналітики.
Так, Pfizer, що має максимальний кредитний рейтинг агентства S&P "ААА", випустила облігації на $13,5 млрд, щоб профінансувати купівлю Wyeth, але для того, щоб знайти покупців на свої бонди, їй довелося пообіцяти прибутковість на 3 процентні пункти вищу, ніж у держоблігацій США з порівнянним строком обігу. В 2003 році розміщення бондів обійшлося фармацевтичній компанії майже в 4 рази дешевше.
"Я очікую, що кредитні ринки будуть повільно та болісно відтавати протягом цього року. І ця відлига буде позитивним чином впливати на обсяг ринку M&A", - впевнений голова ради директорів консалтингової фірми Evercore Partners Роджер Алтман. На його думку, буде потрібно від 18 до 24 місяців, щоб ринок повернувся до "тих обсягів M&A, які вважаються стійкими".
"Дно" ринку M&A буде досягнуто наприкінці 2009 або початку 2010 року, і потім почнеться відновлення з нового, більш низького рівня, вважає голова інвестиційного банківського підрозділу Morgan Stanley Пол Таубман.
В очікуванні "дна" компанії будуть домовлятися про злиття як один з варіантів реструктуризації, яка допоможе їм пережити кризу, відзначають експерти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас