Кредиторів задовольнять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредиторів задовольнять

Казна та Політика
1876
У Раді зареєстрований законопроект №4273, яким пропонується ввести процедуру банкрутства фізосіб. У випадку його прийняття, позичальники одержать шанс вилізти з боргових ям, а банки та інші кредитори - гарантовано одержати свої кошти.
Парламентарії затурбувалися долею позичальників. "Припиняється нарахування пені і штрафів, і боржник після початку процедури банкрутства складає план погашення боргів. Він розподіляє свої борги так, щоб протягом п'яти років погашати їх (при цьому розмір боргу рости не буде) і мати кошти для існування. Також ми хочемо внести в проект список майна, яке не може підлягати стягненню при процедурі ліквідації, зокрема, необхідний розмір житлоплощі і предмети першої необхідності", - розповів автор законопроекту Валерій Писаренко (БЮТ).
За словами депутата, на цьому тижні законопроект повинен потрапити на розгляд у комітет Ради з економічної політики, а на наступному - бути винесений на голосування.
Пропонована процедура банкрутства для фізосіб приблизно аналогічна застосовуваній до фізосібм-підприємцій. Справа про банкрутство фізособи порушується, якщо безперечні вимоги кредиторів перевищують вартість майна боржника або становлять не менше 150 мінімальних зарплат, при цьому вони не були задоволені боржником протягом трьох місяців. Після порушення справи боржник або розпорядник майна надає суду список майнових активів боржника. Після підготовки всіх необхідних документів боржник складає план погашення боргів (за узгодженням із кредиторами), термін якого не може перевищувати п'яти років, а по іпотечних боргах - 20 років.
Якщо ж боржник не в змозі виплатити борги - починається процедура ліквідації, і все майно боржника реалізовується до задоволення всіх вимог кредиторів у такій послідовності:
1. Вимоги громадян, перед якими боржник відповідає за завдану шкоду здоров'ю або життю;
2. Інші вимоги особистого характеру;
3. Вимоги кредиторів за зобов'язаннями, забезпеченими заставним майном;
4. Вимога щодо сплати податків і зборів;
5. Розрахунки з іншими кредиторами.
Після визнання боржника банкрутом законопроектом пропонуються наступні обмеження (шляхом внесення змін у Цивільний кодекс): протягом п'яти років фізособа не може бути зареєстрована фізособою-підприємцем, стати засновником (учасником) юрособи (за винятком спадщини), входити до складу колегіального органу юрособи, купувати майно або отримувати грошові кошти в кредит, передавати майно в заставу.
Ця норма суперечить Конституції. Згідно зі ст. 42 Основного закону, кожний має право на підприємницьку діяльність. Крім того, згідно ч.1 ст. 238 Цивільного процесуального кодексу, обмеження цивільної дієздатності фізособи може застосовуватися до наркоманів та алкоголіків. Варто також відзначити, що позбавлення права обіймати певні посади є видом карного покарання, а неспроможність (банкрутство) не є навіть правопорушенням.
Банкіри, що ознайомилися із законопроектом, говорять, що у випадку його прийняття в Раді позичальникам-фізособам доведеться видавати пістолет. "Суть законопроекту суперечить основній ідеї терміна "банкрутство", яке повинно стати захистом від кредиторів. У даній редакції законопроект не дає приватній особі права на захист, залишаючи права лише кредиторам - відібрати в банкрута майно", - говорить голова правління одного з великих банків. Він вважає, що врегулювання процедури банкрутства приватної особи повинне носити лояльний характер, насамперед для позичальника.
Такої ж думки дотримується і голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей. Він пояснює, що правова культура населення в Україні усе ще невисока, тому законодавець повинен створити "подушку" для позичальника, який не здатний розрахуватися за кредитами, і дати йому можливість відновити своє фінансове становище, у тому числі за рахунок можливості займатися приватним бізнесом.
Тому законодавство про банкрутство приватної особи повинне містити не процедуру відібрання майна в позичальника, а навпаки, створювати захист від кредиторів у вигляді єдиної методики відстрочки виконання зобов'язань, реструктуризації боргових платежів і механізму повернення боргу неплатоспроможним клієнтом банку.
"При цьому, безумовно, повинен бути створений механізм аналізу фінансового стану позичальника, який би дозволив визначити, чи дійсно він не може розрахуватися з боргами, чи просто не хоче. Законодавство повинне захищати людину тільки в першому випадку", - говорить банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас