Євро прискорить стабілізацію східноєвропейської економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро прискорить стабілізацію східноєвропейської економіки

Казна та Політика
1005
Входження в зону євро допоможе стабілізувати нестійку східноєвропейську економіку, однак не все так просто, пише Businessweek.
Поточний режим і мінливість валютних курсів стали причиною кризи ліквідності в східноєвропейському регіоні. Але якщо Східна Європа приєднається до єврозони, то тим самим прискориться її вихід із кризи, хоча багато чого ще буде залежати від політики, що проводиться.
Проте, входження Східної Європи в зону євро несе в собі певний ризик. Це означає, що політика процентних і дисконтних ставок буде повною мірою застосована і до держав регіону. Беручи до уваги поточні процентні ставки, це спричинить значне зниження процентних ставок у Центробанках Східної Європи.
Першим кроком з прийняття євро повинне бути впровадження в регіоні Європейського механізму валютних курсів (ERM-2), що звичайно триває близько 30 місяців. Після цього Європейський Центробанк і Центробанк відповідної держави повинні переконатися в тому, що коливання валюти становлять не більше 15% за поточним курсом.
Для остаточного введення євро, держава повинна відповідати Маастрихтським критеріям, які містять у собі певний рівень інфляції, дефіциту бюджету, довгострокових процентних ставок і нестійкість валютного курсу.
Перспективи відповідності цим критеріям змінюються залежно від кожної конкретної держави, що і визначає інтервал часу, необхідний для входження в зону євро.
Немаловажний той факт, що здатність економіки держави відповідати всім Маастрихтським критеріям не в останню чергу залежить від місцевої політики.
Ще в серпні 2008 року, прагнення відповідати Маастрихтським критеріям не було пріоритетним у політиці більшості держав регіону. Однак усе змінилося з падінням східноєвропейських національних валют. Уряди "виявили", що державна валюта знецінилася настільки, що це стало становити загрозу як для стану місцевої економіки так і для політичної життєздатності правлячої влади. Стабілізація валюти "неочікувано" стала одним із найпріоритетніших завдань.
Входження в зону євро - це не панацея і не беззастережний порятунок від усіх лих. Але це повинно підвищити "імунітет" східноєвропейських держав до наслідків рецесії та відродити ліквідність регіонального ринку.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас