Ющенко: Україна виходить на глибоке реформування свого газового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Україна виходить на глибоке реформування свого газового ринку

Енергетика
342
Україна виходить на глибоке реформування національного газового ринку.
Про це Президент України Віктор Ющенко заявив в інтерв'ю телеканалу "Інтер", повідомляє прес-служба глави держави.
Він відзначив, що Україна з 2006 р. проводила дипломатичну роботу з метою поєднання національних і іноземних ресурсів для модернізації ГТС до найвищих європейських стандартів. Результатом стала Міжнародна інвестиційна конференція в Брюсселі. За його словами, підписання декларації між Україною і ЄС - це перехід від переговорного процесу до практичних кроків в інтеграції української ГТС до європейського енергетичного, економічного і юридичного простору.
Раніше сьогодні Ющенко доручив Кабміну підготувати план заходів щодо реалізації домовленостей з ЄС про модернізацію української ГТС, з урахуванням інтересів РФ. З метою належного організаційного забезпечення подальшої роботи по модернізації української ГТС з урахуванням інтересів і підходів всіх зацікавлених сторін, включаючи основного постачальника - РФ, Ющенко просить внести пропозиції в проект указу Президента України щодо складу української координаційної робочої групи і плану заходів щодо реалізації домовленостей, зафіксованих в Спільній декларації від 23 березня 2009 р., підписаній представниками України, ЄК, ЄБРР, Світового банку і Європейського Інвестиційного банку.
Нагадаємо, 23 березня ц.р. в Брюсселі Україна і ЄС підписали спільну декларацію з питань модернізації вітчизняної ГТС, що дало початок переговорному процесу про виділення Україні кредиту від європейських банків на її модернізацію. У свою чергу українська сторона узяла на себе ряд зобов'язань по реформуванню газотранспортної галузі. Відзначимо, що майстер-план модернізації, підготовлений українською стороною, передбачає виділення на ці цілі 3,018 млрд дол.
Дане рішення викликало різко негативну реакцію в Росії, делегація якої покинула форум після підписання декларації. Пізніше прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив про готовність РФ переглянути відносини з європейськими партнерами, якщо її інтереси в Україні не враховуватимуться.
Газотранспортна система України включає 37,5 тис. км газопроводів, 71 компресорну станцію і 13 підземних сховищ газу із загальним активним об'ємом газу 32 млрд куб. м. Пропускна спроможність системи на вході – 288 млрд куб. м газу в рік, на виході – 175 млрд куб. м, зокрема в країни Євросоюзу – 142 млрд куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас