СОТ: Україна - один з лідерів протекціонізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СОТ: Україна - один з лідерів протекціонізму

Казна та Політика
1217
Посилення протекціонізму може "повільно задушити" міжнародну торгівлю і підірвати ефективність планів зі стимулювання національних економік. Така точка зору міститься у звіті Світової організації торгівлі, розісланому 153 членам СОТ. В Організації підкреслюють, що з початку року усе більше країн вдадуться до протекціонізму в тій чи іншій формі.
Експерти СОТ пророкують, що обсяги глобальної торгівлі цього року знизяться на 9%. Голова Організації Паскаль Ламі сподівається, що йому вдасться "присоромити" членів СОТ і переконати їх скасувати протекціоністські заходи.
Звіт містить список заходів, початих державами для захисту національних виробників – від європейських тарифів на імпорт пластикових пакетів з Азії до заборони китайських іграшок в Індії. У березні Південна Корея підняла тарифи на імпорт нафти, Мексика збільшила тарифи по 89 товарних позиціях зі США, США збільшили мита на китайські сталеві труби, а Аргентина ввела ліцензування імпорту іграшок. Не забули в СОТ і про українську 13% тимчасову надбавку на мито.
"Країни, одна за іншою, установлюють торговельні бар'єри для захисту власних інтересів. У результаті криза підсилюється і розтягується в часі", – попереджає Річард Уейнер, фахівець Sidley Austin LLP.
Однак представники деяких небагатих країн-членів СОТ не погоджуються зі словами Ламі. Так, Анжеліка Наварро, представник Болівії в СОТ, заявила, що в збільшенні протекціонізму варто звинувачувати США і ЄС. "Фінансова криза почалася з них", – сказала вона.
Нагадаємо, що в грудні в Україні була введена 13%-ва тимчасова надбавка на мито.
"Ця надбавка вводиться винятково з метою відновлення рівноваги платіжного балансу, стан якого визначено як критичний відповідно до чинних правил, і прирівнюється до ввізного мита в розумінні Закону "Про єдиний митний тариф", – заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.
18 березня Кабмін скасував 13%-ве мито на всі імпортні товари, крім автомобілів і холодильників.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас