Литві може знадобитися кредит МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литві може знадобитися кредит МВФ

Казна та Політика
161
Литві необхідно продовжити скорочення витрат на тлі падіння економіки, але може знадобитися залучення кредиту Міжнародного валютного фонду, заявив міністр фінансів країни Альгірдас Шямята в інтерв'ю газеті The Financial Times.
"У нинішній кризі ми в стані здійснити ці суворі заходи самостійно, але ми не відкидаємо ідею, що ми повинні будемо шукати міжнародну фінансову допомогу, і ми дуже ретельно аналізуємо ситуацію", - сказав міністр.
Литва розцінюється як наступний найбільш імовірний претендент на звернення у МВФ за кредитом після аналогічних кроків Угорщини, Латвії і, зовсім недавно, Румунії, відзначається в статті.
Економіка, що колись динамічно розвивалася, Литви, як і сусідніх Латвії та Естонії, розвернулася і швидко пішла вниз після пересихання кредитного та експортного ринків, підірвавши довіру споживачів і бізнесу. Навіть центральний банк Литви рекомендував уряду розглянути можливість залучення досить дешевого кредиту МВФ на тлі світової кредитної кризи для фінансування потреб країни.
Масштаб питання стане більш зрозумілий на наступному тижні, коли Мінфін Литви опублікує економічний прогноз на 2009 рік. Як очікується, ВВП країни цього року впаде приблизно на 10%, у той час як у момент прийняття бюджету в грудні минулого року прогнозувалося зменшення всього на 4,9%.
"Ми перебуваємо в процесі постійного перегляду бюджету, - заявив Шямята. - Економіка знижується так швидко, що навіть консервативні прогнози, зроблені в грудні, тепер виглядають оптимістичними, і саме тому ми вживаємо термінових заходів для підтримки макроекономічної стабільності".
Він сказав, що було життєве необхідно втримати дефіцит бюджету нижче 3% ВВП через труднощі із залученням фінансування. "Якщо ринок поправиться, ми вийдемо з випуском єврооблігацій, але я не бачу можливості для цього в цей час", - додав міністр.
Дефіцит нижче 3% дозволяє Литві відповідати умовам для входження в єврозону. Поки офіційно зафіксованої дати для цього нема, але уряд планує добитися відповідності всім критеріям в 2011 році, щоб з 2012 року в країні почався обіг євро.
"Наша стратегія виходу із цієї кризи буде полягати в тому, щоб приєднатися до єврозони якнайшвидше, - відзначив Шямята. - Це означає, що ми повинні продовжити виконання дуже строгої фінансової політики".
У той же час у четвер прем'єр Литви Андрюс Кубілюс заявляв, що не бачить необхідності в кредиті МВФ, незважаючи на те, що останнім часом багато економістів закликають країну почати переговори з фондом.
"Ми не боїмося позичати у МВФ, але знаємо правила фонду, його принципи та умови кредитування. Незважаючи на те, що МВФ переглядає свою політику, фонд позичає як останній засіб порятунку, і завжди дивиться, чи все зробила держава, чи всі можливості використовувала, щоб самостійно збалансувати свої фінанси", - сказав він.
"Немає ніякої певної надії, що кредит МВФ полегшить нам життя, дозволить не зменшувати видатки, легко розподіляти гроші на якісь інвестиції", - підкреслив Кубілюс.
Як повідомлялося раніше, на цьому тижні міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило довгостроковий кредитний рейтинг Литви в національній та іноземній валюті до "BBB" з "BBB+", короткостроковий рейтинг - до "A-3" з "A-2". Прогноз рейтингів - "негативний".
"Зниження рейтингів говорить про нашу стурбованість стійкістю засобів фіскальної та грошової політики Литви в умовах падіння попиту на внутрішньому і зовнішньому ринку", - говорилося в повідомленні агентства.
S&P відзначало, що політичні та економічні можливості Литви пристосуватися до різкого скорочення потоків капіталу в країну, як і раніше обмежує, зокрема, негнучкий режим валютного курсу. На думку агентства, вступ Литви в зону євро до 2012 року малоймовірний. Незалежно від потенційного надходження додаткового фінансування в економіку країни аналітики S&P прогнозують її спад в 2009 році на 9%, в 2010 році - на 1,2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас