Прем'єр Латвії очікує покращення ситуації в економіці країни у ІІ півріччі 2010р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр Латвії очікує покращення ситуації в економіці країни у ІІ півріччі 2010р

Казна та Політика
154
Економічна ситуація в Латвії почне поліпшуватися в другій половині 2010 року, заявив прем'єр країни Валдіс Домбровскіс журналістам.
За його словами, цього року поліпшень у латвійській економіці не очікується, така ж ситуація й у світі в цілому.
Латвійська економіка може почати відроджуватися з оздоровленням світової економіки, яке експерти пророкують у другій половині наступного року, додав він.
Говорячи про можливість девальвації латвійської нацвалюти - лата, прем'єр відзначив, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) не заперечує проти цього, але Єврокомісія, Банк Латвії та уряд не підтримують таке рішення.
"Це камінь спотикання на переговорах із МВФ", - визнав він.
При цьому прем'єр підкреслив, що якщо в країні знову почнеться політична нестабільність, Міжнародний валютний фонд і Єврокомісія перервуть переговори з Латвією.
Для того, щоб новий уряд зміг виконати невідкладні завдання щодо забезпечення платоспроможності держави, важливе значення мають політична стабільність і підтримка його дій з боку суспільства. Колишній уряд пішов у відставку тому, що не був здатний приймати непопулярні рішення, вважає В.Домбровскіс.
Помилкою, на його думку, було те, що влада у свій час не обмежила зростання обсягів кредитування та спекуляції нерухомістю, не були вжиті своєчасні заходи у боротьбі з інфляцією, бюджет в умовах стрімкого зростання економіки не був збалансованим.
"Уряд практично боровся з наслідками", - вважає новий прем'єр. Він визнав, що його уряду доводиться боротися з наслідками цих помилок.
"Якщо почнеться політична нестабільність, МВФ і Єврокомісія перестануть говорити з Латвією. Це істотна проблема", - сказав він.
Прем'єр визнав, що зміна уряду загальмувала переговори з міжнародними позикодавцями.
У цей час Латвія після економічного буму останніх років переживає економічний спад, який ще більше підсилюється у зв'язку із глобальною економічною кризою.
Банк Латвії в березні заявляв, що ВВП країни в 2009 році може скоротитися на 12%. У лютому Мінфін Латвії повідомляв, що зниження ВВП цього року може досягти 10%.
ВВП Латвії в 2008 році зменшився на 4,6% у порівнянні з 2007 роком, при цьому в четвертому кварталі 2008 року спад економіки досяг 10,3% у порівнянні з показником аналогічного періоду 2007 року.
Правління Міжнародного валютного фонду 23 грудня 2008 року затвердило фінансову підтримку Латвії в розмірі 1,7 млрд євро. Світовий банк надасть Латвії 400 млн євро. Країни Північної Європи (Швеція, Данія, Фінляндія і Норвегія) та Естонія спільно нададуть 1,9 млрд євро. Ще 0,4 млрд євро нададуть Чехія, Польща і Європейський банк реконструкції та розвитку. Загальна сума фінансової допомоги Латвії від МВФ, Єврокомісії, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку і низки країн-учасниць Євросоюзу в період до першого кварталу 2011 року може скласти 7,5 млрд євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас