Мінфін України вивчить можливість ощадпозики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін України вивчить можливість ощадпозики

Валюта
869
Міністерство фінансів України розгляне пропозиції членів Кабінету міністрів про випуск ощадної позики для населення, повідомив в.о. міністра Ігор Уманський.
В інтерв'ю журналістам після закінчення засідання він уточнив, що поки були висловлені лише ідеї про запуск подібного інструменту, щоб вилучити надлишкову ліквідність у населення, що зняло депозити в банках.
У той же час в.о. міністра підкреслив, що ці пропозиції вимагають дуже детального вивчення.
"Це неоднозначне рішення, наслідки якого я поки не беруся коментувати. Фактично ми можемо стати в такому випадку конкурентами банківським депозитам", - пояснив Уманський журналістам.
Він підкреслив, що Мінфін, зокрема, з цих же причинах виступає категорично проти випуску інструментів для населення Національним банком.
В.о. міністра також повідомив, що Кабінет міністрів на засіданні в середу схвалив Концепцію розвитку внутрішнього ринку державних цінних паперів України на 2009-2013 роки. За його словами, вона передбачає створення інституту первинних дилерів, проведення угод РЕПО.
Він уточнив, що юридичних наслідків цей документ не несе, однак закладає основи для перетворення ринку облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) у більш відкритий і публічний ринок. Уманський додав, що Мінфін має намір найближчим часом почати впровадження низки заходів із цієї концепції, зокрема, угод РЕПО і створення інституту первинних дилерів.
У той же час в.о. міністра відзначив, що в умовах перекосу з ліквідністю на фінансовому ринку первинний ринок ОВДП поки залишається "нульовим".
Як повідомлялося, в останнє рішення про ощадпозики у вигляді випуску казначейських зобов'язань (КЗ) уряд України приймало в січні 2002 року. Відповідно до його, повинні були випущені дворічні КЗ на загальну суму 400 млн грн восьми серіями обсягом 50 млн грн кожна. Прибуток з них не обкладався податком.
Однак усього було розміщено лише три серії КЗ. Серія "А", випущена Мінфіном 15 травня 2002 року із прибутковістю 16% річних, була розміщена протягом 20 днів. Серія "B" була повністю продана в період з 5 липня до початок листопада 2002 року. При цьому Мінфін підвищив продажну вартість КЗ серії "В" у порівнянні з КЗ серії "A" на 1-1,15%, що відповідало зниженню прибутковості до погашення до близько 14% річних. Розміщення серії "С" почалося 10 березня 2003 року. При цьому в останній квартал ці КЗ забезпечували прибутковість від 13,5% до 16% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас