АУБ: Примусове переведення всіх бюджетних розрахунків у держбанки несе суттєві ризики для банківської системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ: Примусове переведення всіх бюджетних розрахунків у держбанки несе суттєві ризики для банківської системи

Валюта
863
Примусове переведення усіх платежів за рахунок коштів державного бюджету і соціальних фондів у державні банки несе істотні ризики для банківської системи країни, вважають в Асоціації українських банків (АУБ).
Згідно із прес-релізом АУБ, українські міністерства вже вимагають від підлеглих структур перевести розрахунки тільки в держбанки, посилаючись на доручення уряду №53 від 2 березня.
Крім того, за даними АУБ, активно обговорюється підготовка урядового рішення про примусове переведення усіх держпідприємств і виплат з бюджету громадянам лише в держбанки: передбачається, що порядок розрахунків через держбанки буде застосовуватися і до недержавних суб'єктів ведення господарства, оплата товарів і послуг яких здійснюється за рахунок коштів держбюджету.
Згідно із прес-релізом, президент АУБ Олександр Сугоняко направив листа президентові і прем'єр-міністрові України, у яких попросив керівництво країни не допустити прийняття постанови про обслуговування держпідприємств винятково в держбанках, а також про перехід на здійснення всіх видів соціальних виплат за рахунок держбюджету тільки через ці банки. За оцінкою АУБ, такі дії уряду суперечать Конституції і законодавству України.
"Турбуючись про безпеку державних коштів, уряд своїми діями фактично висловлює недовіру до всієї банківської системи, що приведе до нового витка паніки громадян, а тепер ще й підприємств... Платою за це буде не менше 50% ВВП", - говориться в прес-релізі.
За оцінкою асоціації, рішення щодо одномоментного переведення в держбанки коштів держпідприємств і всіх платежів, які здійснюються за рахунок держбюджету, приведе до розбалансування активів і пасивів банків, що в умовах підвищеного відтоку депозитів веде до втрати ліквідності і банкрутства кредитно-фінансових установ.
Крім того, АУБ виступає за створення механізму превентивного визначення банків з високим рівнем загрози неплатоспроможності, а також за прискорення вирішення питань рекапіталізації банків, які звернулися за державною підтримкою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас