Експерт: Попит на складські приміщення у Києві впав у три рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Попит на складські приміщення у Києві впав у три рази

Енергетика
283
Попит на складські приміщення в Києві впав у три рази. Про це сьогодні журналістам повідомив керуючий партнер українського представництва міжнародної консалтингової компанії в сфері комерційної нерухомості CB Richard Ellis Радомир Цуркан.
За його словами, падіння попиту обумовлене припиненням експансії більшості торговельних операторів, падінням обсягів виробництва, скороченням кількості гравців на ринку.
У той же час в 2008 році приріст нової пропозиції складських приміщень склав 136%. Ринок був близький до насичення, про що свідчило припинення збільшення орендних ставок ще в третьому кварталі 2008 року.
Цього року рівень вакантності складських приміщень становить вище 20%, а вартість оренди знизилася на 30%.
За прогнозами компанії, рівень вакантності буде залишатися досить високим протягом цього року, що приведе до зниження орендних ставок на 25-35%. Серед тенденцій на ринку складської нерухомості Р.Цуркан відзначив концентрацію девелопмента складів навколо Києва, будівництво складів під замовлення (за схемою built-to-suit) для торговельних мереж, легкої промисловості.
За прогнозами експерта, відновлення ринку складської нерухомості очікується не раніше 2011 року – після пожвавлення торговельного сектору і поновлення проектного фінансування. Поштовхом для розвитку може стати розширення глобальних мереж логістичними операторами, розвиток вітчизняного виробництва та інфраструктури до Євро-2012.
Р.Цуркан також відзначив, що через 5-7 років у київського ринку складської нерухомості залишиться потенціал зростання в такому ж обсязі, який існує на сьогодні.
Обсяг нової пропозиції складських приміщень в 2008 році склав 390 тис. кв.м, у результаті чого загальний обсяг складських приміщень Києва виріс більш ніж в 2 рази – до 675 кв.м.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас