Девальвація принесла іноземцям плоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація принесла іноземцям плоди

Валюта
5928
Завдяки девальвації найбільші іноземні інвестори в українські банки вже сформували резерви на суму більше EUR1,1 млрд.
Втім, експерти не очікують, що через це закордонні кредитори відмовляться підтримувати свої підрозділи в Україні. На їхню активність більший вплив будуть мати домовленості з урядами країн, де базуються їхні центральні офіси.
Опубліковані з початку року фінансові результати найбільших банківських груп, що інвестували гроші в українські активи, показують серйозний вплив девальвації гривні на консолідований баланс материнських банків. Зокрема, про формування резервів на EUR330 млн. по Укрсоцбанку повідомила Unicredit Capitalia, EUR390 млн. у резерви відправила група Intesa Sanpaolo через переоцінку інвестицій у Правекс-Банк, провізії на суму EUR272 млн. сформувала французька група BNP Paribas по консолідованому балансу УкрСиббанку, в EUR93 млн. обійшлася переоцінка інвестицій іншій французькій групі Societe Generale. У сумі ці резерви перевищили EUR1,1 млрд.
Поки не опубліковані річні результати Raiffeisen і низки інших іноземних банків, які купували активи в Україні в 2006-2008 рр. Але експерти вважають, що загальна сума резервів іноземних банків, викликана погіршенням економічної ситуації в Україні і девальвацією гривні, перевищить EUR2,5 млрд., що відіб'ється на капіталізації материнських банків нарівні з резервами під девальвації валют інших країн Центральної та Східної Європи.
Втім, банкіри не очікують, що збільшення резервів під кредитні операції та переоцінка інвестицій вплине на здатність іноземних банків нарощувати капітал своїх підрозділів в Україні. На думку заступника голови одного з великих банків з українським капіталом, резерви тільки збільшать бажання закордонних груп підтримати дочки в країнах, що постраждали від девальвації. "Резерви від переоцінки інвестицій формуються тільки на папері, - говорить банкір. - Списання цих резервів здійснюється тільки в тому випадку, якщо інвестиція втрачена".
За його словами, щоб не покривати можливі втрати від девальвації реальними грішми, закордонні групи вкрай зацікавлені підтримати свої дочки капіталом: "Головним питанням для них є тільки курс, за яким буде продана їхня валюта при заведенні капіталу в Україну". Банкір відзначає, що деякі банки з іноземним капіталом, серед яких називають УкрСиббанк, "Форум" і Укрсоцбанк, звернулися в НБУ із проханням надати їм можливість продавати валюту для збільшення капіталу за спецкурсом і не допустити спекулятивного зміцнення гривні в момент продажу валюти.
У свою чергу, директор фінансової компанії "Фактор" Георгій Кононов стверджує, що на бажання іноземних банків вкладати гроші в капітал українських підрозділів може вплинути тільки позиція центробанків країн, у яких розташовані центральні офіси цих банків. "Якщо уряд Греції, приміром, буде вимагати від своїх банкірів в обмін на одержання держпідтримки скоротити інвестиції в країни з низьким рейтингом, - це вплине на становище дочірніх банків грецьких груп в Україні", - говорить експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас