Цінове утворення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цінове утворення

Енергетика
3474
Заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв учора заявив, що ціна газу для України в II кварталі складе $280 за тисячу кубометрів, що на $10 більше, ніж передбачалося раніше. Швидше за все, ціна буде збільшена і в II півріччі, додають джерела в монополії, що ставить під погрозу досягнення середньорічної ціни $228 за тисячу кубометрів.
В "Газпромі" пояснюють це подорожчанням енергоносіїв на світовому ринку. Втім, радники прем'єр-міністра Юлії Тимошенко вважають, що підстав для таких заяв немає.
Вчора під час інвестиційної конференції з питань модернізації української газотранспортної системи в Брюсселі заступник голови правління ВАТ "Газпром" Валерій Голубєв повідомив, що Україна в II кварталі буде купувати газ за $280 за тисячу кубометрів, що на $10 більше, ніж планувалося раніше.
За словами джерела в "Газпромі", Голубєв назвав ціну, уже розраховану російською монополією. "В I кварталі на світовому ринку спостерігався сплеск цін на мазут і дизпаливо. І навіть якщо ціни в цьому місяці будуть падати, вартість газу складе $280 за тисячу кубометрів",- заявив співрозмовник . Він також відзначив, що надалі зростання цін на нафту продовжиться й, швидше за все, ціна в III-IV кварталах теж буде вище тієї, що називалася раніше.
Нагадаємо, 22 січня "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали угоду про поставки російського газу в Україну в 2009 році. Відповідно до документа, ціна російського газу визначається щокварталу за формулою з урахуванням цін на мазут і дизельне паливо на світовому ринку. Раніше перший заступник голови правління НАК Ігор Діденко заявляв, що в I кварталі ціна на паливо була встановлена на рівні $360 за тисячу кубометрів, в II повинна була скласти $270 за тисячу кубометрів, в III - $219 за тисячу кубометрів, в IV - $162 за тисячу кубометрів.
За даними Мінепаливенерго, в II кварталі Україна планує імпортувати 8-8,5 млрд кубометрів газу. Таким чином, додаткові витрати на його покупку складуть $80-85 млн, а ціна імпортного газу для України за підсумками року зросте з $228 до $230 за тисячу кубометрів, підрахували в науково-технічному центрі "Псіхея".
За словами прес-секретаря "Нафтогазу" Валентина Землянського, компанія поки не погодила з "Газпромом" ціну газу на II квартал. "Названа вартість газу не є остаточною. Кінцева ціна буде відома тільки на початку квітня й буде розрахована виходячи із цін на мазут і дизельне паливо, у тому числі в березні",- сказав він. У компанії пояснили, що навіть у випадку росту цін на імпортований у країну газ його вартість для промислових споживачів залишиться попередньою.
У БЮТ не поспішають переглядати прогнозні ціни на газ цього року. Член комітету Верховної ради з ПЕК, радник прем'єр-міністра Олександр Гудима (БЮТ) вважає, що "це чисто емоційна заява Валерія Голубєва, яка не має нічого спільного з кон'юнктурою ринку мазуту та дизельного палива і пов'язана тільки з тим, що Росію не допустили до модернізації української газотранспортної системи".
А член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський (БЮТ) додає, що, навіть якщо ціна на газ буде вищою за ту, яка очікувалася в II кварталі, за підсумками року вона може виявитися нижче $228 за тисячу кубометрів, тому що ціни на нафту і нафтопродукти продовжують падати.
Експерти вважають, що для перегляду ціни газу в російської монополії могли бути причини, не пов'язані зі світовою кон'юнктурою. "Сплески цін на дизпаливо і мазут в окремі тижні дійсно були. І якщо 'Газпром' буде рахувати не за весь період, а, скажемо, візьме першу декаду кожного місяця, то, можливо, у нього й вийде $280. Але в цілому тренд був не на користь російської монополії, і її заява викликає подив",- говорить заступник гендиректора об'єднання "Укрнафтохімпереробка" Віталій Давій. Заступник гендиректора науково-технічного центра "Псіхея" Геннадій Рябцев вважає, що, підвищуючи ціну газу, "Газпром" намагається компенсувати зниження прибутків, які виникли в результаті зменшення обсягів продажів.
Нагадаємо, раніше в порушення контракту "Газпром" погодився не штрафувати "Нафтогазу" за те, що він закупив в I кварталі лише половину заявленого обсягу газу, а в майбутньому планує знизити закупівлю з 45 млрд до 33 млрд кубометрів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас