Євросоюз домовився разом боротися з газовим шантажем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз домовився разом боротися з газовим шантажем

Енергетика
899
Навчені досвідом останньої газової кризи лідери держав Євросоюзу домовилися виступати з єдиною позицією відносно постачальників і транзитерів газу. До такої думки прийшли президенти і прем'єри європейських держав на саміті в п'ятницю.
"Є дуже важливим, щоб країни ЄС виступали з єдиною позицією щодо країн-постачальників і країн-транзитерів", - говорить документ, підготовлений за результатами саміту.
"Недавня криза показала, як важливе встановлення адекватних кризових механізмів, а також роботи над одержанням прозорих гарантій від постачальників і транзитних партнерів, що постачання не будуть перервані", - домовилися європейські лідери.
Також було домовлено диверсифікувати не тільки шляхи поставок енергоресурсів, але й джерел, що повинно зменшити залежність від Росії.
На саміті розглядалося і питання якомога швидкої роботи над директивою з безпеки поставок газу, яку країни ЄС мають намір розглянути ще цього року. Ця директива повинна визначити питання підтримки члена Євросоюзу, який постраждав від затримки поставок газу.
Стало відомо, що Європейська Комісія відійде від існуючих правил, які зобов'язували реагувати у випадку затримки 20% поставок газу для всього ЄС протягом 8 тижнів. Польща пропонувала раніше, щоб реакція була у випадку загроз для поставок 50% газу для однієї країни протягом 4 тижнів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас