"Ъ": Пенсійний фонд прийшов за зарплатою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Пенсійний фонд прийшов за зарплатою

Казна та Політика
1995
Пенсійний фонд розробив схему боротьби з ухиленням підприємців від сплати вкладів на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (33,2%). ПФУ зобов'яже банки приймати в компаній платіжні доручення або грошові чеки на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на яку налічується 33,2% збору, "тільки у випадку одночасної подачі страхувальником розрахункових документів на перерахування сум страхових внесків у розмірі не менше 1/3 коштів для виплати зарплати". Без такого підтвердження зарплата не буде виплачена. Якщо компанія вирішить заплатити менше встановленого рівня вкладів, це необхідно буде погодити з управліннями ПФУ. Такий механізм міститься в розробленій фондом постанові.
Директор департаменту надходження доходів Пенсійного фонду Василь Литвиненко розповів, що підприємства повинні платити вклади щомісяця, не пізніше 20-го числа. Але компанії виплачують зарплату через банки до цієї дати і говорять ПФУ, що грошей на сплату вкладів немає. У підсумку борг підприємств, в основному зі сфери контролю Мінпромполітики, перед фондом уже перевищив 2 млрд грн. Тільки стратегічні та вугільні компанії заборгували фонду 1 млрд грн.
Це відбувається тому, що зараз банки перевіряють лише наявність платіжного документа про перерахування страхових внесків, а не суму сплати. Тому компанії іноді платять по 2-6 грн.
Наприклад, в 2008 році підприємства "Вадан Ярдс Океан" (Миколаїв), "Завод комунального транспорту" (ЛАЗ; Львів) і управління ЖКГ міста Славутич протягом декількох місяців через банки виплатили зарплати на загальну суму 9,845 млн грн, а в ПФУ перерахували всього 8,111 тис. грн замість 3,176 млн грн, говориться в пояснювальній записці до постанови. Із загальної суми перші два підприємства перерахували 11 грн. За словами пана Литвиненка, відмовляючись від платежів у ПФУ, керівництво цих підприємств позбавляє своїх співробітників права збільшувати страховий стаж, від якого залежить розмір їх пенсій.
Фінансовий директор "Вадан Ярдс Океан" Олександр Шамрай спростовує інформацію фонду про борги: "На даний момент у нас немає ніякої заборгованості ні за податками, ні із зарплати, ні перед Пенсійним, ні перед іншими фондами". Пропозицію ПФУ він не підтримує, тому що під час кризи бізнесу необхідна підтримка, а не жорсткість умов роботи. "Нам потрібно допомогти, наприклад, відстрочками платежів. А якщо ми зараз позбавимо зарплати людей, які приносять додаткову вартість і дохід, то позбавимо в майбутньому пенсіонерів пенсій", - вважає він. Прес-секретар ЛАЗа Олена Муляк зростання боргу на своєму підприємстві пояснює занадто великими штрафами за прострочену сплату внесків. "Штрафи поглинають усе, що ми можемо заплатити", - сказала вона. На думку експертів, ініціатива ПФУ може привести до збільшення заборгованості із зарплати або скорочення їх рівня, тому що тепер гроші підприємства повинні бути пропорційно розділені між виплатою зарплати і пенсійними внесками.
"Підприємства будуть позбавлені обігових коштів, не зможуть закуповувати все необхідне для продовження циклу виробництва і виплат наступних зарплат", - впевнена аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Олена Осінкіна. Вона прогнозує, що підприємства постараються вивести зарплати в тінь, щоб скоротити суми соціальних відрахувань. "Ті, хто були в тіні, там і залишаться, а постраждає сумлінний платник, тому що не платити до фонду не можна. Ця прихована заборгованість ударить якщо не боргами по зарплаті, то боргами по пенсії", - впевнений директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Ірина Щербина.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас