Банківська справа стала кримінальною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківська справа стала кримінальною

Кримінал
1588
Волинська прокуратура порушила кримінальні справи відносно співробітників Західінкомбанку та афілійованої з ним кредитної спілки "Інкомвклад" за фактом зловживання службовим становищем і відмивання грошей, отриманих злочинним шляхом. Співробітники банку звинувачуються у видачі безповоротних кредитів за рахунок коштів, залучених від кредитної спілки.
З аналогічною схемою борються з 2006 року, але досвід "Інкомвклада" показує її неефективність, говорять учасники ринку. Повернути депозити членам кредитної спілки буде складно, впевнені вони.
Прокурор Волинської області Андрій Гіль у вівторок повідомив журналістам про порушення кримінальної справи за фактом зловживання службовим становищем співробітниками кредитної спілки (КС) "Інкомвклад", афілійованої із Західінкомбанком.
Як розповіла прес-секретар прокурора Жанна Воробйова, перевірки Західінкомбанку проводилися з 2008 року у зв'язку зі скаргами фізичних осіб на його роботу і завершилися порушенням двох кримінальних справ. Перша порушена відносно посадових осіб банку за фактами зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК) і службової підробки (ч. 2 ст. 366 КК). "Вони видавали кредити на більші суми, не враховуючи платоспроможність позичальника. На даний момент такі кредити неможливо повернути", - уточнила пані Воробйова. Друга справа порушена за ч. 2 ст. 364 і ч. 2 ст. 209 КК ("відмивання доходів, отриманих злочинних шляхом") відносно співробітників банку і КС "Інкомвклад", що передбачають покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 2 до 12 років. "Збитки від цих дій оцінюються в 30-70 млн грн. Точна сума буде названа по завершенню слідства", - додала пані Воробйова.
Інтерес прокуратури до роботи КС був викликаний також тим, що ліцензію на залучення коштів спілка одержала в 2005 році, але була позбавлений її за порушення законодавства за рішенням Держфінпослуг. Незважаючи на це, вона продовжувала працювати і залучати кошти від населення.
У Західінкомбанку, у який 13 лютого введена тимчасова адміністрація НБУ, нічого про порушення кримінальної справи не знають і заперечують свою причетність до кредитної спілки. "Кредитна спілка - окрема громадська організація. У нас велике приміщення, і в ньому є офіси інших організацій", - запевнив голова наглядової ради Західінкомбанку Василь Гаврилишин. На дзвінки на телефонний номер КС "Інкомвклад", який збігається з номером департаменту пасивних операцій Західінкомбанку, учора не відповідали. Ніхто з фігурантів справи не знаходиться під арештом.
Учасники ринку стверджують, що "Інкомвклад" працював при Західінкомбанку, залучаючи вклади від населення і розміщуючи їх на рахунках банку як юридична особа. "У такий спосіб банк виконував нормативи Нацбанку щодо вкладів від населення. Якщо вклади фізосіб перевищують 50% усіх депозитів, він переходить у розряд ощадних - і до нього вищі вимоги", - говорить голова правління Волинської обласної асоціації кредитних спілок Ігор Лащук.
За словами екс-директора департаменту з нагляду над кредитними установами Держфінпослуг Андрія Оленчика, комісія ще в 2006 році зажадала від кредитних спілок видавати у вигляді кредитів більше 60% залучених коштів, а в 2007 році зверталася в НБУ, ДПАУ і правоохоронні органи із проханням перевірити банки та афілійовані спілки. "Тільки після введення тимчасової адміністрації вони звернули на це увагу", - сказав пан Оленчик. "Спілка надавала банку кошти під ті ж відсотки, що й залучала від населення. Втрачалася суть роботи спілки", - вважає Лащук.
При цьому вкладникам спілки навряд чи вдасться повернути свої заощадження. "У банках, де введена тимчасова адміністрація, юридичні особи мають проблеми з поверненням депозитів. Усі кошти спілки, які перебували в Західінкомбанку, фактично потрапляють під мораторій адміністратора, - говорить Ігор Лащук. - Тому забрати кошти членам даної кредитної спілки практично неможливо".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас