НБУ виявив київські банки, що навмисне завищували курси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ виявив київські банки, що навмисне завищували курси

Валюта
2361
Національний банк України (НБУ) виявив низку київських банків, які навмисно завищують курси на готівковому ринку для зменшення кількості звернень щодо обміну валюти з боку населення, повідомило головне управління НБУ по Києву і Київській області в листі в четвер.
"Деякі банки в мережі інтернет на своїх веб-сторінках або інших інформаційних сторінках указують навмисно завищені курси іноземних валют для зменшення звернень населення щодо обміну валюти. Такі дії неприпустимі, тому що можуть привести до чергового підвищення готівкових курсів і сприяти створенню ажіотажного попиту на готівкову іноземну валюту", - вказується в листі.
При цьому в листі констатується, що дисбаланси зберігаються як на міжбанківському, так і на готівковому валютному ринку.
Головне управління вимагає від керівників банків столичного регіону підсилити контроль над здійсненням валютних операцій: зафіксовані факти порушення цільового використання банками іноземної валюти купленої на аукціонах НБУ.
У листі нагадується, що валюта, що купується на аукціонах, повинна бути використана винятково для забезпечення виконання зобов'язань в іноземній валюті за кредитними договорами, які укладені до 15 жовтня 2008 року. При цьому курс продажу такої валюти не може перевищувати курс аукціону плюс 0,2% від суми купівлі (пенсійний збір).
"Стягнення будь-яких комісій при здійсненні операцій погашення заборгованості фізичних осіб за кредитними договорами або підвищення курсу продажу інвалюти по таких операціях забороняється", - підкреслюється в листі.
Головне управління також відзначає, що за результатами перевірок установлені факти не підкріплення банками іноземною валютою і гривнею як власних валютнообмінних пунктів, так і агентських, що є порушенням установлених правил.
Як повідомлялося, у четвер у Києві до 11:00 усереднене значення курсів купівлі/продажу готівкової валюти банками становили 8,18/8,43 грн/$1, тоді як у понеділок – 8,03/8,31 грн/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас