Дюжина уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дюжина уряду

3039
Іншим банкам, у тому числі всім з іноземним капіталом, доведеться долати кризу самостійно.
Учора перший віце-прем'єр Олександр Турчинов провів зустріч із представниками Світового банку і ЄБРР, на якій обговорювалися варіанти проведення рекапіталізації банків за рахунок держави. Як повідомив один з учасників зустрічі, держава готова підтримати уливаннями тільки шість банків із групи найбільших, причому всі з українським капіталом.
"Було висловлено припущення, що всі банки з іноземним капіталом зможуть збільшити капітал самостійно. У всякому разі, ми зрозуміли, що Мінфін не розглядає можливість їх рекапіталізації", - сказав співрозмовник. Крім того, на підтримку держави можуть розраховувати тільки ті банки, у яких багато депозитів фізосіб.
П'ять банків уже визначені. За словами директора департаменту припинення діяльності банків Костянтина Раєвського, клопотання на рекапіталізацію вже подали банк "Надра", Укрпромбанк, "Родовід Банк" і Укргазбанк. Банк "Фінанси та кредит" подасть клопотання після зборів акціонерів, намічених на 24 березня. При цьому "Родовід Банк" перебуває в другій групі банків. Тому в першій групі скористатися допомогою держави можуть ще два банки. Але претендентів три - ПриватБанк (33,5 млрд. грн. вкладів фізосіб), Брокбізнесбанк (3,6 млрд. грн. вкладів фізосіб) і Перший український міжнародний банк (3,5 млрд. грн. вкладів фізосіб).
У другій групі банків за право бути врятованими за рахунок держави можуть боротися сім банків. Крім "Родовід Банку", у цій групі чотири банки (Донгорбанк, Імексбанк, "Дельта Банк", "Хрещатик") мають вклади фізосіб більше 2 млрд. грн. кожний, а Кредитпромбанк і банк "Південний" заборгували клієнтам більше 3 млрд. грн. кожний. За відомостями джерел "i", Кабмін ще може ухвалити рішення щодо підтримки всіх банків з українським капіталом у другій групі - якщо знайдуть кошти.
"Кабмін розуміє, що підтримка банківського сектору може коштувати йому і 30%, і 50% ВВП", - говорить один з учасників зустрічі на Грушевського. За його словами, міжнародні організації рекомендують уряду ввійти в капітал усіх банків, вклади фізичних осіб у яких перевищують 50% їх пасивів.
За його словами, ситуація в банківській системі показує, що з кожним днем банкам потрібно усе більше капіталу. Як приклад він наводить діагностичний аудит банків першої групи - якщо до кінця січня найбільші банки з українським капіталом повинні були збільшити капітал на 7,2 млрд. грн., то вже на сьогоднішній день тільки банк "Надра" і Укрпромбанк вимагають 12 млрд. грн. Тобто один раз вклавши гроші в банк, державі доведеться збільшувати його постійно, вимиваючи частки попередніх власників.
Невирішеним залишається питання і про введення мораторію на видачу вкладів після рекапіталізації. Міжнародні донори вважають, що Нацбанк не повинен його вводити. "Основне завдання участі держави в капіталі банків - відновлення довіри до системи через гарантування депозитів. Якщо вводити мораторій, довіра не повернеться", - говорить експерт. Однак у НБУ побоюються, що видача вкладів населенню без обмежень приведе до нового обвалу гривні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас