Гривня змінила курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня змінила курс

Валюта
25555
Під час вчорашніх торгів на міжбанківському валютному ринку ціна купівлі долара виросла з 8,05 до 8,15 гривні за долар. Котирування на продаж збільшилися з 8,25 до 8,35 гривні за долар.
Основна причина знецінювання, що почалося, гривні - вплив відкладеного попиту на валюту. Національний банк України останні кілька місяців тримав банки на голодному пайку, практично не видаючи їм рефінансування. За цей час нагромадився значний незадоволений попит на іноземну валюту. "Минулого тижня НБУ відновив рефінансування - ліквідність у системі виросла (овернайти впали до 10-15%. - "Дело"), і, імовірно, частина цих коштів опинилася на валютному ринку", - розповідає заступник голови правління Експобанку Ростислав Когон.
Крім цього, додатковий тиск на гривню чинить зростаючий попит на валюту з боку імпортерів. З початку березня Нацбанк перестав продавати долари за зниженим курсом для потреб імпортерів. Також банкіри відзначають збільшення попиту на валюту з боку населення.
Для банкірів поновлення падіння гривні не стало несподіванкою. "Усі прекрасно розуміли, що відскік неминучий, питання тільки в тому, від якого рівня ми повинні були відскочити. Наприклад, якби Нацбанк почав вливати гроші в систему на тиждень пізніше, то долар міг би опуститися і до 8. Але рано чи пізно НБУ повинен був почати рефінансування, тому що над системою реально почала нависати загроза колапсу", - говорить скарбник одного з банків.
Найближче майбутнє гривні експерти оцінюють по-різному, частина з них схильна вважати, що наприкінці місяця попит на долари суттєво знизиться через сезонний фактор. "Кінець кварталу - це час сплати податків, формування фінансової звітності та оплати контрактів. Курс через це буде знижуватися, думаю, до початку квітня дійдемо до рівня 8,10 - 8,20 гривні за долар", - припускає директор департаменту казначейства БГ Банку Віктор Єрасов.
У той же час інші учасники ринку вважають, що необхідність виділяти гривню на сплату податків не зможе зупинити подальше зростання курсу долара. "До кінця тижня курс виросте до 8,5 гривні за долар, а далі все залежить від дій Нацбанку. Під час переговорів із МВФ регулятор навряд чи дасть гривні опуститися нижче. Очевидно, спробують знову зупинити падіння адміністративними методами", - міркує скарбник іншого банку.
Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас