НБУ: Потреба в капіталі найбільших і великих банків України менша запланованої в бюджеті суми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Потреба в капіталі найбільших і великих банків України менша запланованої в бюджеті суми

1499
Потреба в додатковому капіталі найбільших і великих банків України істотно менша суми, що запланована в державному бюджеті на рекапіталізацію кредитно-фінансових установ, повідомив виконавчий директор з питань платіжних систем і розрахунків, член правління Національного банку України (НБУ) Віктор Кравець.
"Те, що перевірено міжнародним аудитом у банках першої й другої групи, - сума в кілька разів менша в порівнянні з 44 млрд грн, передбаченими в бюджеті", - сказав він на прес-конференції в середу.
Як повідомлялося, для групи найбільших банків потреба в додатковому капіталі оцінюється в розмірі 22 млрд грн: до початку 2009 року на частку найбільших і великих кредитно-фінансових установ доводилося 85% від сукупних активів всієї банківської системи.
Як повідомив на прес-конференції директор департаменту припинення діяльності банків НБУ Костянтин Раєвський, НБУ до кінця березня прийме остаточне рішення щодо ре капіталізації й направить відповідні рекомендації до Кабінету міністрів України щодо Укрпромбанку, банку "Надра" та "Родовід Банку" (всі - Київ).
"У нас зараз тимчасові адміністрації в десятьох банках. Три з них будуть рекомендуватися для рекапіталізації за рахунок держави", - сказав він.
Як повідомлялося, на допомогу також претендують Укргазбанк (у банк направлений куратор НБУ), банк "Фінанси і Кредит" (обоє - Київ) та Імексбанк (Одеса).
Директор департаменту нагадав, що тимчасові адміністрації, крім Укрпромбанку, банку "Надра"та "Родовід Банку", також діють у банку "Київ", банку "Національний кредит", Трансбанку, банку "БІГ-енергія" (всі - Київ), банку "Причорномор'я" (Дніпропетровськ), Західінкомбанку (Луцьк), Одеса-Банку (Одеса). На цьому тижні тимчасова адміністрація була виведена із Промінвестбанку (ПІБ, Київ).
"Сказати, що більше ніхто не піде (шляхом тимчасової адміністрації) - неможливо", - додав він.
За даними Раєвського, банк "Національний кредит" може бути приєднаний до ПІБу. "Вирішується питання про приєднання цього банку до Промінвестбанку: нові акціонери Промінвестбанку розробляють відповідні документи", - сказав він.
Як повідомлялося, у січні-2009 Зовнішекономбанк (ВЕБ, РФ) став власником 75% акцій ПІБ, а "дочка" холдингової компанії Slav AG (Австрія) - ТОВ "Сігнус" (Київ) - 12,37% акцій.
Щодо банку "Причорномор'я" Раєвський відзначив, що тимчасовий адміністратор веде переговори про залучення приватних інвесторів. "Ведуться переговори з низкою потенційних інвесторів. На завершення цих переговорів йому (тимчасовому адміністраторові) дано час до 20 березня", - сказав він.
Директор департаменту також повідомив про наявність низки потенційних інвесторів, готових влити капітал у Західінкомбанк. Крім того, ведуться переговори з потенційним інвестором Одеса-Банку.
Тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська під час прес-конференції повідомила, що потреба банку в капіталі оцінюється в розмірі близько 5 млрд грн.
У свою чергу, тимчасовий адміністратор Укрпромбанку Олександр Майданюк заявив, що для відновлення повноцінної діяльності банку йому може знадобитися від 3,5-7 млрд грн.
При цьому за його словами, деякі інвестори - фінансових компаній раніше цікавилися участю в капіталі банку, але зараз переговори зупинені. Майданюк допускає, що під час підготовки до входження держави в капітал кредитно-фінансової установи інтерес до нього з боку приватних інвесторів може знову зрости.
Призначений 18 березня тимчасовим адміністратором "Родовід Банку" Кравець не став давати оцінок потребі цього банку в капіталі, однак відзначив відтік, що зберігається, депозитів із кредитно-фінансової установи.
"Відтік ресурсів із цього банку на сьогоднішній день не дозволяє йому обслуговувати поточні зобов'язання", - підкреслив він. При цьому Кравець відзначив, що щоденний відтік коштів з банківської системи країни в лютому-2009 становив близько 1 млрд грн.
У свою чергу, Раєвський повідомив, що в стані ліквідації перебуває 12 банків: останнє рішення про ліквідацію банку було прийнято в лютому-2008. Директор департаменту відзначив, що завершено ліквідацію банку "Україна" та Інтерконтинентбанку.
Кравець висловив думку, що чинне законодавство в питанні ліквідації банків має потребу в удосконаленні: відповідні зміни до законодавства вже розробляються.
"Не можна банк, що створюється десятиліттями, ліквідувати в "нуль" за два роки", - пояснив він.
На його думку, Україні необхідно перейти до системи ліквідації банків шляхом реорганізації або приєднання до інших кредитно-фінансових установ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас