Виробники сигарет прогнозують зниження їх випуску на 30-40% у разі планованого підвищення акцизу з травня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виробники сигарет прогнозують зниження їх випуску на 30-40% у разі планованого підвищення акцизу з травня

Казна та Політика
256
Виробники тютюнових виробів прогнозують зниження виробництва сигарет на 30-40% у разі планованого підвищення ставок акцизного збору з травня.
"Реальне скорочення виробництва становитиме 30-40%, якщо цей закон вступить у дію", - сказав керівник відділу з корпоративних зв'язків компанії Imperial Tobacco Ukraine Юрій Кішко.
Він зазначив, що результатом такого рішення стане не збільшення надходжень до бюджету, а навпаки - зменшення реальної сплати податків, скорочення робочих місць.
Зі слів менеджера з корпоративних питань компанії "JTI-Україна" Дмитра Редька, у разі ухвалення рішення про чергове підвищення акцизів із травня мінімальна вартість пачки сигарет з фільтром у роздробі підвищиться з нинішніх 2,6-2,8 гривні до 5 гривень, тоді як у Росії вона становить 1,5 гривні (у перерахуванні з російських рублів).
"По суті, це спроба залізти в кишеню споживача", - сказав він, нагадавши, що акцизний збір - це податок на споживання і він закладається в ціну продукції.
Директор з корпоративних зв'язків компанії "Philip Morris Україна" Костянтин Рябенко підтвердив, що таке підвищення акцизів призведе до дестабілізації легального виробництва, а також стане негативним сигналом для наявних і потенційних інвесторів.
Крім того, він вважає, що сегмент дешевих сигарет, який забезпечує третину акцизних податкових надходжень, може бути повністю заміщено контрабандною продукцією.
"Буде не зниження кількості курців у країні, а зниження легального споживання", - додав до цього Юрій Кішко.
Представники тютюнових компаній зазначили, що основний обсяг контрабандної і контрафактної продукції надходитиме з Росії і Молдови, де ставки акцизного збору на сигарети значно нижчі.
За даними коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну", зараз ціни на сигарети в Україні нижчі, ніж у багатьох інших країнах.
Зокрема, ціна пачки Marlboro на українському ринку становить 6,5 гривень, у Білорусі - 7,7 гривень, у Росії - 9,4 гривень, у країнах Європейського Союзу - понад 20 гривень.
На думку коаліції, сигарети середнього цінового сегменту у разі прийняття цього законопроекту виростуть у ціні на 30-40%, а з урахуванням інфляції - на 20%, що, за даними наукових досліджень, має призвести до зменшення споживання на 5%.
Як повідомляло агентство, Рада має намір підвищити адвалорну ставку акцизного збору з 16% до 20% із травня, при цьому встановивши її не у відсотках до обороту реалізації товару, а у відсотках до максимальної роздрібної ціни.
Також передбачено без перехідного періоду підвищити специфічну ставку акцизу на сигарети без фільтра з 15,6 гривень/тис. штук до 35 гривень/тис. штук; з фільтром - з 37,5 гривень/тис. штук до 60 гривень/тис. штук.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас