Торгівля в регіонах постраждає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торгівля в регіонах постраждає

Аграрний ринок
924
У нинішньому році ринок торговельної нерухомості в регіонах буде скорочуватися. Відкривати нові комплекси будуть тільки у великих містах. А невеликі райцентри, які тільки почали відчувати, що означає якісні торговельні комплекси, постраждають у першу чергу.
На думку фахівців компанії DTZ, у середньостроковій перспективі буде існувати потенціал для девелоперів якісних торгових центрів, розташованих у великих містах України з населенням більше 700 тис. жителів. "У містах з населенням 200-700 тис. жителів попит на торговельні площі майже зник. Ці міста можуть відновити свою привабливість для девелоперів і торговельних операторів повною мірою тільки після відновлення економічного зростання України, але не раніше 2011-2012 рр.", - прогнозують в DTZ у річному аналітичному звіті.
Обласні центри з населенням до 500 тис. людей досить гостро переживуть наслідки кризи, додають експерти "Української торговельної гільдії". На їхню думку, у силу малої чисельності жителів подібні міста протягом 2007-2008 рр. швидко наближалися до показників високої насиченості торговельних площ. Таке зростання було підтримано інтенсивним розвитком роздрібного ринку і мережевих операторів. Однак у найближчі кілька років збільшення кількості ТЦ не передбачається.
"Якщо зараз на 1 тис. жителів у середньому припадає 58 кв. м площ у ТЦ, то до 2010 р., якщо реалізуються заявлені проекти, цей показник може вирости до 71 кв. м, а в деяких містах - перевищити позначку 300-400 кв. м на 1 тис. жителів", - відзначають аналітики УТГ. І резюмують, що споживчий потенціал даних міст і раніше не відповідав такій кількості нових пропозицій, навіть із урахуванням збільшення роздрібного ринку та зростання лояльності українців до сучасних форм торгівлі. Насамперед це стосується Чернівців, Черкас, Рівного, Тернополя, Полтави, Миколаєва та Ужгорода. Проблеми з набором орендарів у деяких проектах у даних містах почалися ще в середині 2008 р.
Найбільше піддані падінню попиту в торговельному сегменті, як розповідають в DTZ, виявилися міста з погано диверсифікованою економічною базою і надмірною залежністю від одного промислового сектору, зокрема, металургії (наприклад, Запоріжжя, Кривий Ріг і Маріуполь). Подешевшала в регіонах і оренда. "Хоча ставки на приміщення в якісних торгових центрах і уздовж центральних торговельних коридорів у великих містах України в минулому році усе ще залишалися стабільними, починаючи із третього кварталу 2008 р., міста з населенням менше 700 тис. жителів пережили швидке та істотне зниження орендних ставок на торговельні площі", - відзначають у компанії.
За словами керуючого партнера CB Richard Ellis в Україні Сергія Сергієнка, беручи до уваги поточний стан ринку, увесь обсяг раніше заявленої пропозиції не буде введений в експлуатацію, оскільки реалізація більшості проектів заморожена. "З більшим ступенем упевненості можна говорити про реалізацію в перспективі двох років тільки тих проектів, які перебувають на фінальних стадіях і будівництво яких не було зупинено", - відзначив пан Сергієнко.
"У році, що настав, лише за інерцією буде відбуватися надходження на ринок нових торгових центрів. В 2009 р. планується відкриття порядку 57 об'єктів площею 586 тис. кв. м (раніше прогнозувалося 1,4 млн. кв. м). Таким чином, кількість торговельних комплексів у регіонах до 2010 р. може збільшитися на 19%, а площа - на 22%", - пояснюють аналітики УТГ.
"З іншого боку, поточна фінансова криза, може відкрити привабливі можливості для девелоперів і стимулювати активний розвиток торговельного сегмента в Україні, який донедавна стримувався високими цінами на земельні ділянки", - оптимістично прогнозують фахівці компанії DTZ.
Серед торгових центрів, відкритих в 2008 р. у регіонах, - ТРЦ "Дафі Рітейл Парк" у Харкові, перша черга ТРЦ "Караван" у Дніпропетровську, розширення ТРЦ "Караван" у Харкові, ТРЦ "Сонячна Галерея" у Кривому Розі, а також "Auchan Донськой", розташований на межі між Донецьком і Макіївкою. У Черкасах були введені в експлуатацію ТЦ "Екватор" і "Гранд" і напівпрофесійний ТЦ "Дніпро Плаза". В II кварталі 2008 р. з'явився перший у Рівному масштабний ТРЦ "Екватор". У Кривому Розі були відкриті 2-а черга ТЦ "Сонячна Галерея" і ТЦ "Амстор". До введення в експлуатацію в 2009 р. заплановані такі об'єкти, як ТРЦ Riviera Shopping City в Одесі, ТРЦ "Магеллан" і ТОЦ "Аве Плаза" у Харкові, 1-а черга ТРЦ "Адмірал" у Сімферополі, розширення ТРЦ "Караван" у Дніпропетровську.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас