Українці вважають, що в ЗМІ потрібно ввести цензуру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці вважають, що в ЗМІ потрібно ввести цензуру

308
Більше половини українців вважають, що в державі потрібна цензура ЗМІ.
До такого висновку прийшли експерти Інституту Горшеніна, який сьогодні підбивав підсумки річної програми соціологічних досліджень 2008 року "Проект країни".
Відповідно до даних дослідження, середньостатистичний українець традиційно цікавиться суспільно-політичним життям України (71,2% громадян).
Відповідно до даних дослідження, більше половини респондентів вважають, що в Україні існує свобода слова (55,2%). У той же час, більшість українців вважає, що Україні потрібна цензура ЗМІ (59,1%).
"Обидва суперечливі уявлення свідчать про всю складність розвитку вітчизняних ЗМІ. Так, більшість респондентів констатує позитивні зміни в розвитку українських ЗМІ, пов'язані з поширенням свободи слова, у той же час, засуджуючи нестачу відповідальності за інформацію, надавану в ЗМІ", - відзначають експерти інституту.
Зокрема, на їхню думку, це стосується, насамперед, сцен насильства і жорстокості, а також пропаганди кримінального способу життя, показ яких у ЗМІ, вважають респонденти, повинен бути підданий цензурі. (68,7% - за цензуру сцен насильства і жорстокості, 47,2% - за цензуру пропаганди кримінального способу життя).
Також, відповідно до дослідження, понад три чверті українців вважають, що в судах неможливо добитися правди або це дорого коштує; дві третини громадян впевнені, що рішення суду можна купити за гроші; більше половини вважають суди винними в безкарності злочинців.
Як відзначають експерти, динаміка відповідей показує, що українці протягом останнього року стали менше довіряти судовій системі.
Незважаючи на точку зору переважної більшості респондентів про те, що корупція поширена в цілому по всій Україні, результати нинішнього дослідження продемонстрували зменшення рівня корумпованості практично всіх владних структур. Так, за результатами жовтневого дослідження, найменш корумпованими владними структурами є Кабінет Міністрів (з 31,4% до 8,6%), Секретаріат Президента (з 19,1% до 7,9%) і СБУ (з 15,4% до 4,2%). Найбільш корумпованими є ті органі влади, які повинні були б, власне, боротися з корупцією (міліція - 54%, суди - 46,5%).
Протягом 2008 року Інститут проблем управління імені Горшеніна досліджував, якою бачать українці власну державу і якою хотіли б її бачити, чого очікують від своєї країни, на що і на кого сподіваються, як планують своє майбутнє. Дослідження проводилися методом індивідуальних інтерв'ю (face to face) і телефонних опитувань (CATI), і здійснювалися у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас