Аналітики сумніваються у стійкості зростання акцій банків РФ і рекомендують фіксувати прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики сумніваються у стійкості зростання акцій банків РФ і рекомендують фіксувати прибуток

247
Аналітики інвестиційної компанії (ІК) Unicredit Securities вважають нестійким зростання, що спостерігається в цей час, котирувань акцій ВАТ "Ощадбанк Росії" і ВАТ "ВТБ", повідомляється в щоденному огляді ІК.
Експерти ІК рекомендують інвесторам фіксувати прибуток по цих паперах і чекати більш зручного моменту для купівлі.
"Хоча загальносвітове ралі, рубель, що зміцнився, та акцій фінансових компаній надали безумовну підтримку акціям російських кредитних організацій, ми вважаємо, що основним каталізатором зростання акцій банків РФ стали новини про те, що Банк Росії може дозволити комерційним банкам формувати до 15% їх капіталу першого рівня за рахунок субординованих кредитів. Це породило розмови про те, що, можливо, Ощадбанку не доведеться проводити додемісію акцій для збільшення капіталу. ВТБ же, швидше за все, додемісії не уникнути", - говориться в огляді ІК.
На думку аналітиків, є кілька причин не відчувати надмірну ейфорію із приводу цієї заяви ЦБ РФ.
По-перше, за Базельською угодою субординований борг не включається в капітал першого рівня, і це означає, що таким він буде вважатися тільки за російськими стандартами бухобліку. Тому для збільшення капіталу першого рівня за Базельською угодою російським банкам однаково доведеться випускати нові звичайні акції.
Аналітики вважають, що як альтернативу ЦБ може дозволити враховувати в капіталі першого рівня гібридні інструменти, наприклад, "вічні" облігації: у такому випадку в банків буде можливість випустити такі інструменти для збільшення капіталу за російськими стандартами і Базельською угодою.
По-друге, з розмов з банкірами експерти Unicredit Securities зробили висновок, що пропозиція ця перебуває на ранній стадії обговорення і навряд чи буде схвалена настільки швидко, щоб дозволити ВТБ уникнути нової емісії звичайних акцій.
По-третє, навіть якщо ці зміни набудуть чинності незабаром, аналітики вважають, що ВТБ однаково доведеться випускати нові звичайні акції, оскільки навіть формування 15% капіталу першого рівня за рахунок субординованого боргу не вистачить для задоволення його потреб у новому капіталі. За оцінками експертів ІК, 15%-вий ліміт дозволить ВТБ залучити лише 100 млрд рублів, що у два рази нижче від необхідної суми. Ощадбанк, який не розкривав свої потреби в новому капіталі, зможе через субординований борг збільшити його на 200-250 млрд рублів, вважають фахівці Unicredit Securities.
Нарешті, на думку аналітиків, ці новини дозволяють припустити, що в переглянутому проекті бюджету на 2009 рік закладено менше коштів на рекапіталізацію банків, ніж очікується, якщо вони взагалі там є, і владі доведеться винаходити нові інструменти для цього.
Аналітики Альфа-банку відзначають, що в січні прибуток 30 найбільших російських банків, на які припадає 80% загальних активів сектору, виріс на 58,3 млрд рублів - удвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Однак, беручи до уваги девальвацію та загострення проблеми прострочених кредитів, це зростання нічого не говорить про справжній стан здоров'я банківської системи, вважають експерти.
"Найбільший рублевий прибуток показав Газпромбанк, що заробив 69,6 млрд рублів, а січневий прибуток ВТБ склав 13,6 млрд рублів. Проте попередні дані щодо прибутку за лютий, коли курс рубля знижувався набагато повільніше, свідчать про збитки в деяких найбільших банків", - говориться в огляді Альфа-банку.
Як відзначається в огляді, дані про збільшення частки рублевих депозитів і падіння валютних можуть бути розцінені як свідчення про позитивний тренд і, можливо, навіть про появу тимчасової довіри до рубля або, принаймні, упевненості, що ослаблення рубля зупинилося на якийсь час. Однак найбільш імовірним поясненням, на думку аналітиків, є падіння доходів споживачів, що змушує їх витрачати більше 90% доступного доходу, і для цього вони конвертують частину своїх валютних вкладів у рублі і направляють на споживання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас