Тріше: ЄЦБ ще не ухвалив рішення, чи варто припинити зниження ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше: ЄЦБ ще не ухвалив рішення, чи варто припинити зниження ставки

272
Керівництво Європейського центрального банку (ЄЦБ) ще не ухвалило рішення щодо того, чи потрібно знижувати далі базову процентну ставку з поточного рекордно низького рівня 1,5%, чи слід зупинитися, заявив голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше в інтерв'ю французькій радіостанції Europe 1, повідомляє агентство Bloomberg.
"Поки ми не ухвалили рішення щодо того, що рівень 1,5% повинен стати мінімальним", - сказав Ж.-К.Тріше.
Поглиблення рецесії в економіці єврозони змушує ЄЦБ продовжувати зниження процентних ставок, а також розглядати можливість прийняття інших, менш традиційних заходів для стимулювання зростання.
"На даний момент ми вивчаємо питання, чи варто вживати додаткові заходи, які не обов'язково будуть такими ж, як у центробанків інших країн", - заявив Ж.-К.Тріше.
Економісти Deutsche Bank AG і Goldman Sachs критикують ЄЦБ за бездіяльність у той час як Федеральна резервна система (ФРС) і Банк Англії вживають заходів для ослаблення напруженості в кредитній сфері, зокрема купуючи на ринку активи.
За словами голови ЄЦБ, у цей час вартість запозичення коштів терміном на 6-12 місяців на європейських ринках є менш високою, ніж на ринку США. Стримане відновлення економіки, імовірно, відбудеться в наступному році після "дуже і дуже складного 2009 року", - вважає Ж.-К.Тріше.
"Що найбільш важливо зараз, так це відновлення довіри", - відзначив він.
Виступаючи за підсумками засідання 5 березня, на якому було ухвалено рішення про зниження базової процентної ставки до 1,5% з 2% річних, голова ЄЦБ заявив, що не вважає цей рівень ставки мінімальним. ФРС США із грудня минулого року втримує ставку в цільовому діапазоні 0-0,25% річних, Банк Англії - у березні опустив рівень ставки до 0,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас